Hnízda z mletého masa s bramborem: Nejlepší vánoční volba na oběd i večeři. Efektivněji a chutněji upéct nejdou

hovězí hnízda

V každé domácnosti občas přijde na otázka, co bude k večeři/obědu. Jestliže někomu odpovíte, že bude hnízdo, jistě bude překvapen. S tímto receptem mu však vytřete zrak a potěšíte chuťové buňky.

Občas se každému člověku stane, že začne už v průběhu odpoledne přemýšlet nad tím, co si dá dobrého k večeři. Někteří tuto otázku řeší tak, že vytáhnou mobil a podívají se na nabídku nejbližších restaurací. Pokud ale nechcete jídlo objednávat, dopřejte si například domácí hnízda z hovězího masa, které jsou velmi jednoduché na přípravu.

Recepty z hovězího masa

Na hovězím mletém mase je skvělé to, že existuje opravdu veliké množství receptů, které souvisí právě s touto surovinou. Lidé si jej mohou dopřát k bramborům, tortille, těstovinám i jiným přílohám a každý si tak může vybrat, jak zrovna mleté maso zpracuje. Tentokrát si ale můžete vyzkoušet hnízda z hovězího masa, které nakonec nejen dobře chutnají, ale také skvěle vypadají.

Co budete potřebovat

Na hnízda z hovězího masa si budete muset nakoupit/připravit tyto suroviny:

  • 5 ks brambory
  • 1 velká cibule
  • sůl podle chuti
  • 80 g tvrdého sýru (eidam)
  • 400 g mleté hovězí / vepřové
  • 1 stroužek česneku
  • černý pepř mletý podle chuti
  • 4 ks vejce

Jak připravit hnízda z mletého masa

Jakmile si připravíte veškeré suroviny, které k přípravě tohoto pokrmu budete potřebovat, začněte zpracovávat brambory. Ty omyjte, oloupejte a poté nastrouhejte najemno do mísy. Brambory nakonec nepoužijete jako přílohu, ale budete je míchat do mletého masa.

nastrouhané brambory

Zpracujte další ingredience

Jakmile budete mít brambory nastrouhané, vezměte si k ruce česnek a oloupejte jej. Poté jej prolisujte do mísy k bramborám. Následně si vezměte cibuli, očistěte ji, a nakonec ji nastrouhejte na struhadle také najemno. V poslední řadě sáhněte po mletém mase a přidejte jej do mísy k ostatním potravinám.

masová směs na hnízda

Nyní přichází moment, kdy musíte všechny ingredience v míse důkladně promíchat. Tím docílíte toho, že se suroviny spojí a poté budou lépe chutnat, než kdybyste každou pekli zvlášť. Až budete mít důkladně promícháno, zakryjte mísu potravinářskou fólií a jídlo nechte 30 minut odležet v lednici.

Vytvarujte hnízda na plech

Až uběhne 30 minut, vyndejte si mísu se směsí na hnízda z lednice a pusťte se do tvarování hnízd. Mleté maso si rozdělte na 4 dílky a z každého udělejte kuličku. Tu poté zmáčkněte, aby byla plochá a udělejte do ní mírný důlek. Takto zpracované hnízdo vždy odložte na pečící plech vystlaný pečícím papírem.

hnízda s vejcem

Už máte hnízda skoro hotové

Jakmile budete mít takto maso na plechu, posypte jednotlivé kousky masa nastrouhaným tvrdým sýrem. Následně do každého masa nalijte 1 vejce. Podle chuti můžete ještě dosolit a opepřit. Následně dejte hnízda péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 30 minut. Po uplynutí této doby můžete hnízda rovnou podávat. Jelikož je už brambor (příloha v hnízdě) nemusíte dělat další. Pokud by se vám ale zdál talíř prázdný, doplňte jej přílohou.

výsledná masová hnízda s vejcem

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]