Čtyři způsoby jak docílit čistých a novotou zářivých prostěradel i po několika letech praní

Prostěradlo používáme jak proto, abychom měli pod sebou příjemný materiál který bude bránit kontaktu s matrací, tak i proto, abychom ji chránili třeba před lidským potem, ale i různými tuky, které se mohou vylučovat kůží. Toto všechno následně nasákne prostěradlo, které je nutné pravidelně prát. Nutno říci, že vyprat tyto druhy nečistot není úplně jednoduché. Může se tak stát, že po vytažení z pračky bude prostěradlo stále lehce zašedlé a pokud jde o jeho svěžest, nebude taková, jak očekáváte. Jak problém vyřešit?

Pomocí těchto 4 tipů, díky kterým bude prostěradlo vytažené z pračky opět jako nové.

Tělo produkuje takzvaný tělesný olej

Není to jenom pot, který každý člověk tvoří jako ochranu před přehřátím. Lidský organismus produkuje také takzvaný tělesný olej. Jedná se o látku podobou klasickému oleji. Množství, které naše tělo vyprodukuje, se může lišit. Vliv má jak chemie našeho organismu, tak i strava kterou konzumujeme, ale třeba i to, jak hodně se potíme, nebo kolik tuku v těle máme. Čím více tělesného oleje produkujeme, tím špinavější a tedy i mastnější jsou naše prostěradla. A jejich vyprání tak může být celkem nadlidský úkol. My se podíváme na 4 tipy, které budou zaručeně fungovat.

Správný prací program

Základem úspěchu je nastavení správného pracího programu. Řada lidí pere běžné oblečení na 30 stupňů, což u mastných prostěradel rozhodne nestačí. Pokud jste někdy měli třeba mastné ruce, jistě víte, že je umyjete pouze v dostatečně teplé vodě. Toto pravidlo si zapamatujte a perte svá prostěradla na správný program. Ideální je teplota o hodnotě 60 stupňů Celsia. Také nezapomínejte ano na dostatečnou dobu praní, aby se tělesný olej opravdu rozpustil.

Namáčení prostěradel

Kde je špína opravdu zažraná a vy se bojíte toho, že by klasický prací program nestačil, můžete zkusit možnost číslo dvě. Jedná se o namočení prostěradel, nejlépe potom přes noc. Důležité je vytvořit roztok, který dokáže tělesný olej z vašich prostěradel opravdu uvolnit. Základem je voda, do které přidáte:

  • Běžnou dávku pracího prostředku
  • ¼ šálku jedlé sody
  • 1 lžíci mýdla na praní

Do takového roztoku následně vaše prostěradla namočte a nechte je namočené po dobu 8 – 12 hodin. Tedy ideálně přes noc. Potom je rovnou dejte do pračky a zvolte správná program, který jsme popsali v bodu jedna.

Dvojité namáčení

Máte obavy, že standardní namáčení nepomůže? Potom je vhodné použít metodu dvojitého namáčení. Nejprve namočte prostěradla tak, jak to bylo popsáno v našem druhém bodu. Poté vylijte špinavou vodu, ale prostěradla nedávejte do pračky, ale vytvořte další lázeň. A to z vody a dále z poloviny šálku bílého octa. Opět nechte svá prostěradla namočena na dobu 8 – 12 hodin a až potom je můžete dát do pračky a vyprat na správný program. Tato metoda by měla zajistit, že i silně znečištěné prostěradlo bude po vyprání opravdu jako nové.

Správné sušení

Čtvrtý bod je spojený s následnou péčí o prostěradlo, a to hned po vyprání. I když máte sušičku, nepoužívejte ji. Prostěradla je lepší sušit venku. Ideálně v den, kdy můžete očekávat lehký vítr a hlavně dostatek slunečního svitu. Jsou to právě sluneční paprsky, které zajistí, že budou nejenom zabity bakterie, ale zajistí i to, že barva prostěradel bude projasněna. Až když budou dokonale suchá můžete zkontrolovat, zda se postup praní prostěradel osvědčil. Jsme přesvědčeni, že ano a ty vaše budou opět dokonalé. Jako první den, co jste si je přinesli z obchodu.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]