Jestliže máte rádi brambory, tak se vám otevírají dveře neomezených možností, na jaké způsoby je lze připravit. Třeba tyto portugalské dělané v troubě.
Ne vždy má člověk chuť se dělat několik hodin s náročným obědem, který ještě ke všemu ne vždy vyjde zrovna dvakrát levně. Proto je dobré si dát jednou za čas menší obměnu. Tyto brambory máte připravené během chvilky, navíc máte veškeré ingredience doma a ani moc neutratíte. Také u přípravy skoro nic nezašpiníte a pokud je neděláte jen jako přílohu, ale jako samostatný chod, tak se i přesto dobře najíte.
Ingredience a postup přípravy brambor
Budete potřebovat:
- Padesát gramů másla
- Osm set gramů brambor
- Pět stroužků česneku
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
- Rozmarýn dle chuti
- Jakékoliv jiné koření či bylinky dle chuti
- Hrnec
- Zapékací mísu
- Nůž
Nejprve začněte přípravou brambor, která bude jednodušší, než jste nejspíše zvyklí. Brambory vám totiž stačí jen pořádně umýt pod vodou loupat ani krájet je nemusíte. Dejte je do hrnce s vodou, osolte a nechejte celé provařit. Mezitím si vezměte zapékací mísu a vymažte ji máslem pokojové teploty.
Podávat je můžete na několik způsobů
Vezměte si česnekové stroužky, oloupejte je ze slupky, nakrájejte na kousky a poklaďte do zapékací mísy. Pokud máte uvařené brambory malé, můžete je do mísy vyložit rovnou. Jinak je ovšem trošku nakrájejte třeba na poloviny. Máslo, jež vám zbylo, nakrájejte na drobné plátky a poklaďte jej na brambory.
Osolte a opepřete dle chuti, zasypejte rozmarýnem a dejte do trouby, kterou jste si předtím předehřáli na 180 stupňů. Nechejte péct okolo 15 až 20 minut a během toho pokrm kontrolujte, aby se vám náhodou nepřipálil. Nyní je na vás, jak budete výsledek podávat. Můžete si k nim udělat šopský salát z okurky, papriky, rajčete a balkánského sýru.
Možností je také připravit si grilované maso nebo různé druhy dipů ze smetany. No a pokud se vám nechce dělat s ničím dalším, tak k bramborám jednoduše přidejte kousky nakrájené slaniny a máte pokrm i s masem. Dobrou chuť!