Vyzkoušejte neodolatelné brambory známé anglické spisovatelky Agathy Christie

Brambory byly, jsou a budou jednou z nejčastěji vařených příloh. Můžete je připravit a ochutit na sto způsobů, a právě tato přednost z nich dělá oblíbenou potravinu.

Do Evropy se brambory dostaly až v 16.století a na naše území o další století později. V době hladomoru zachraňovali životy lidí a využívány byly i jako okrasné rostliny v zahradách. Brambory obsahují množství vitamínů, především vitamín C a vitamíny skupiny B. Mezi obsažené minerály patří draslík, hořčík, vápník, železo a další. Odkyselují organismus, vláknina podporuje správné trávení, pomáhají působit proti virů i bakteriím. Konzumací brambor ve slupce si zajistíte pořádnou dávku vitamínů.

Pro přípravu brambor od Agathy Christie potřebujete

  • 6 ks brambor
  • 4 polévkové lžíce smetany
  • 10 ks ančoviček
  • 50 g másla
Fotografie: Freepik

Pečené brambory chutnaly nejen za války

Pečené brambory anglické spisovatelky Agathy Christie vyšly v knize „Výrobky šli dopředu“, která obsahovala mnohé recepty známých osobností té doby. I když byl recept vytvořen pro dobu, kdy probíhala válka a lidé tak museli začít vařit z omezených surovin, v dnešní době je to recept jednoduchý, chutný a zajímavý svou tajnou přísadou.

Postup pro přípravu vynikajících brambor Agathy Christie

Nejdříve si nadrobno nakrájejte ančovičky. Brambory důkladně omyjte a osušte papírovou utěrkou do sucha. Poté vložte na plech vyložený pečícím papírem a pečte celé brambory do změknutí, přibližně 90 minut při teplotě 200 stupňů. Nechejte brambory mírně vychladnout, aby se vám s nimi lépe pracovalo.

Poté brambory rozkrojte podélně a vydlabejte vnitřní část, kterou přendejte do připravené mísy. Do bramborové směsi přidejte smetanu, změklé máslo a nakrájené ančovičky. Směs dobře promíchejte, aby se všechny chutě spojily. Připravte si vydlabané bramborové lodičky a naplňte je hojně připravenou směsí.

Takto připravené už můžete klidně servírovat. Pokud ale nespěcháte, můžete ještě posypat strouhaným sýrem a krátce vložit do trouby. Sýr dodá bramborám lepší chuť a zvýší výživovou hodnotu. Pečené brambory servírujte posypané nakrájenými čerstvými bylinkami dle chuti. Nejen, že tento pokrm chutná báječně, ale vypadá i krásně na talíři. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]