Proč je kupovat, když si je můžete připravit doma? Lahodné tvarohové koblihy nachystáte přesně podle vaší chuti. Budou dokonale měkké, vláčné, s jemně křupavou kůrčičkou. Jejich chuti se nic nevyrovná

Koblihu si člověk rád dá k snídani, stejně jako ke svačině, nebo jí nepohrdne v případě, že ho honí mlsná. Nabídka koblih v obchodech je celkem rozmanitá. A to jak pokud jde o styl, kdy lze pořídit i americké donuty, tak pokud jde o náplň. Nutno ale říci, že kupovaná kobliha se chutí a kvalitou nikdy nevyrovná té domácí. Chcete si jejich chuť porovnat? Díky našemu receptu na domácí koblihu můžete.

Jaké ingredience budete potřebovat?

Už se vám sbíhají sliny na domácí koblihy? Pokud ano, je třeba nejprve obstarat jednotlivé ingredience. Jenom díky nim zajistíte, že chuť bude taková, na kterou se tolik těšíte. Co bude na tento recept třeba?

  • 250 g tvarohu
  • 250 g mouky
  • 2 celá vejce
  • 2 dcl zakysané smetany
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 špetka soli

Příprava těsta na koblihy je hračkou

Příprava těsta není rozhodně nic složitého. Právě naopak. Stačí jenom všechny ingredience smíchat a důkladně promíchat. Buď s využitím kuchyňského robota, nebo jenom tak rukou. Důležité je, aby se jednotlivé ingredience dokonale propojily a aby vzniklo vláčné těsto. Když je hotové, nechte ho zhruba 10 minut odpočívat. V tu chvíli máte vše připraveno a tvorba koblih může začít.

Koblihy je třeba smažit

Sice existuje možnost zdravější přípravy v troubě, ale z ní nikdy nebudou tak dobré, jak očekáváte. Správné je koblihy smažit. Do hlubší pánve dejte dostatek oleje, do kterého budete dávat kousky těsta. Ty se pokuste vytvarovat do kulatého tvaru, u když to nebude vždy jednoduché. Smažte z obou stran dozlatova. Samozřejmostí je možnost smažit několik kousků najednou. Pozor však na to, aby se vám některý nespálil.

Hotové, dozlatova usmažené koblihy můžete z pánve vyjmout a dát stranou okapat. Ideální je mělký talíř s papírovou kuchyňskou utěrkou, která z nich vytáhne přebytečný olej a kobliha nebude tak mastná. Následně nechte koblihy chladnout na pokojovou teplotu.

Naplňte a můžete servírovat

Čím je naplnit? Fantazii se meze nekladou. Může se jednat o vaši oblíbenou marmeládu, stejně jako může jít o lískooříškový krém, nebo různé formy ovocných náplní. Může se jednat ale i o pudink. Pokud nemáte k dispozici speciální plničku, kterou náplň do koblihy vpravíte, nezoufejte. Stačí vzít nůž, koblihu trochu nakrojit a náplň do ní dát tímto způsobem. V tu chvíli máte hotovo a můžete ochutnat. Jsou vynikající, že ano?

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]