Babiččin hrnkový recept na sýrové palačinky. Nikdy se nepřipálí a jsou jemné jako vata

Palačinky jsou známější ve sladké verzi, chutné jsou však i na slaný způsob. Se sýrem v těstíčku osloví nejen vegetariány, ale i masožravce. Nechte se unést pokrmem jednoduchým, ale přesto velmi lahodným.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu sýrových palačinek?

Než se pustíte do smažení palačinek, obstarejte si tyto suroviny:

  • 250 mililitrů kefíru
  • 250 mililitrů mléka
  • 250 gramů hladké mouky
  • 250 gramů tvrdého sýra
  • 2 vejce
  • 1/3 lžičky soli
  • 1 lžíci krupicového cukru
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 4 lžíce slunečnicového oleje

Jak postupovat při přípravě sýrových palačinek?

Na jemném struhadle si nastrouhejte tvrdý sýr dle výběru do hlubší mísy.

Pak k němu vlijte kefír, mléko (při pokojové teplotě), vsypte hladkou mouku, jedlou sodu, vložte vejce, osolte, ocukrujte, vlijte 4 lžíce slunečnicového oleje a všechno důkladně promíchejte.

 

Tvoření sýrových palačinek a jejich podávání

Nyní si k ruce vezměte pánev o průměru cca 22 cm a vlijte do ní pár kapek slunečnicového oleje. V případě, že používáte pánev s nepřilnavým povrchem, nemusíte tuk používat vlastně vůbec.

Vlijte do nádoby přiměřené množství těsta a vytvořte krouživými pohyby v zápěstí palačinku. Tu smažte dozlatova z obou stran.

Pokrm podávejte ideálně teplý. Hodit se k němu bude například tvarohová pomazánka s česnekem, nebo jakýkoliv dip. Přejeme dobrou chuť.

Tipy na dochucení sýrových palačinek

Promazat sýrové palačinky můžete i kečupem. Hodit se do nich bude rovněž kozí sýr a rukola. Masožravci jistě nepohrdnou kousku masa nebo jakékoliv omáčce s masem, která může současně sloužit jako náplň do placek. Do těstíčka lze přidat i strouhanou libovou šunku anebo uzené maso. Kromě tvrdého sýra se hodí do receptu i strouhaný parmazán nebo dokonce i niva. Ta dodá palačinkám opět na jiné chuti. S dávkováním ale opatrně. Je přeci jen slanější.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]