Báječný nakládaný květák: Zužitkujte zeleninu a pochutnejte si po celý rok

Není ni jednoduššího než si sklizenou zeleninu, jako je květák, na zimní měsíce naložit. Tak si můžete pochutnávat v podstatě na své úrodě po celý rok, nejen v zimě. Nakládaná zelenina je pro organismus velmi přínosná. Doplní jak vitamíny, tak minerály. Pokud jste sklízeli i květák, máme pro vás výborný tip, jak jej naložit.

Jaké suroviny budete potřebovat na nakládaný květák?

Předtím, než se pustíte do práce, připravte si následující ingredience:

  • 1 květák (množství si však volte dle toho, kolik zeleniny chcete zavařovat)
  • papriky a mrkve (dle osobních preferencí)
  • čerstvé bylinky (může být kopr, petržel)
  • několik stroužků česneku

Také budete potřebovat: bobkové listy, kuličkový černý pepř, případně nové koření a čerstvou červenou řepu. Na marinádu si připravte: litr vody, 2 lžíce soli, 2 lžíce cukru, 8 lžic octa.

Jak postupovat při přípravě nakládaného květáku?

Než se pustíte do nakládání, je potřeba si připravit sterilizované sklenice s kompatibilními víčky. Sterilizovat nádoby lze buď klasicky v horké vodě, nebo v mikrovlnné troubě, či myčce při dodržení určitých postupů.

Následně si květák omyjte a rozdělte jej na jednotlivé menší růžičky. Ty poté vkládejte do vysterilovaných nádob, přidejte bobkové listy, kuličky černého pepře, plátky mrkve, nebo papriky, 2 stroužky česneku a čerstvé bylinky dle výběru. V dalších sklenicích květák prokládejte rovněž kousky oloupané červené řepy.

Pak přelejte zeleninu horkou vodou a dejte vařit do hrnce přiklopené víčky asi čtvrt hodiny. Po patnácti minutách ze sklenic vylijte vodu do menších hrnců. Zvlášť tekutinu obarvenou červenou řepou a zvlášť roztok ze sklenice s květákem, mrkví a paprikami. Nakonec si připravte marinádu, a to tak, že do odlitého roztoku vsypte cukr, sůl, vlijte ocet, dobře promíchejte a povařte. Vzniklou marinádu lijte až na vrch do sklenic se zeleninou, dobře zavíčkujte, otočte nádoby dnem vzhůru a nechte zcela vychladnout. Poté uložte na chladné a temné místo.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]