Cuketa je hojně zpracovávaným druhem zeleniny a to hlavně v létě. Jelikož se velmi rychle množí, snadno se nám stane, že nám dojdou nápady na její zpracování.
A přesně v téhle situaci je dobé mít v rukávě pár nápadů, jak si s tímto druhem zeleniny poradit. Mnoho lidí cuketa odrazuje a to hlavně proto, že je plná vody a minimální chuti. Pokud ale víme, jak si s ní poradit, dokážeme z ní během chvíle vykouzlit chutný a sytý pokrm, který překvapí. Jedná se o pokrm nejen chutný, ale také velmi levný a rychlý.
Ingredience potřebné na přípravu cuketových placek:
- 2 středně velké zralé cukety
- 2 středně velké brambory
- 100 gramů tvrdého sýra
- 2 vejce
- 100 gramů hladké mouky
- půl lžičky prášku do pečiva
- půl lžičky soli
- 30 gramů kopru
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
Ingredience potřebné na přípravu smetanové polevy:
- 180 gramů tvarohu
- 30 gramů nasekaných vlašských ořechů
- 15 gramů kopru
- 50 gramů smetany
- 2 stroužky česneku
- sůl
Nejprve si připravíme cuketovo-bramborové placky
Na hrubém struhadle si nastrouháme cuketu, kterou posolíme a odložíme bokem. Uvařené brambory nastrouháme na stejném struhadle a umístíme do mísy. Zde je smícháme s cuketou, která díky soli ztratila přebytečnou vodu. Do vzniklé hmoty nastrouháme sýr, přidáme vejce, mouku a prášek do pečiva. Vše dochutíme ještě solí a nasekaným koprem.
S těmito švýcarskými bramboráky potěšíte celou rodinu. Voní na celou bytovku. Sousedi klepou na dveře, aby dostali recept
Bramboráky dochutíme tvarohovo-smetanovou omáčkou
Na pánvi si rozehřejeme rostlinný olej a pomocí lžíce do něho umisťujeme malé množství vzniklé hmoty tak, aby nám vznikaly malé tenké placičky z cuketového těsta. Ty pečeme z obou stran, dozlatova. Jakmile je máme hotové, dáme je odpočívat na papírovou utěrku, aby ztratily přebytečný tuk, a vrhneme se na přípravu omáčky.
Lahodný pokrm, u kterého nešetříme koprem
Na přípravu omáčky si vezmeme misku, ve které postupně smícháme zakysanou smetanu, tvaroh a nasekané ořechy. Vzniklou směs dochutíme najemno nakrájeným koprem a solí, přidáme také prolisovaný stroužek česneku a vše důkladně promícháme. Bramboráky přemístíme na plech a na každý z nich dáme lžíci připravené omáčky. Hotový pokrm pečeme v troubě po dobu 25 minut na 180 stupňů.
Napište komentář