Lahodné brambory ve slupce s originální náplní: Vezměte jednu velkou bramboru a večeře je brzy hotová

Brambory jsou vděčnou výchozí surovinou pro řadu sladkých i slaných pokrmů. Můžete je připravit na spoustu způsobů a málokdy se vám omrzí.

Když si brambory našly cestu do evropských kuchyní, ušetřily hodně životů. Zabránily hladomorům, které lidstvo odjakživa trápily. Jejich výhodou totiž bylo, že se jim dařilo i v chudších půdách. Brambory jsou oblíbené i v české kuchyni. Kdo by neznal tradiční bramborák? A co teprve světově proslulé hranolky? My jsme si ale pro vás připravili bramborovou lahůdku, na které si určitě pochutnáte.

Co budete potřebovat na plněné brambory

  • 1 velká brambora na 1 porci jídla
  • 1 polévková lžíce másla
  • 3 lžíce sladké smetany
  • 2 plátky anglické slaniny
  • 2 vejce
  • 50 g strouhaného tvrdého sýra (Eidam, Gouda, Ementál)
  • sůl a pepř dle chuti

Postup přípravy

  1. Brambory důkladně omyjete, protože je nebudete loupat. Pak je propícháte vidličkou a upečete v troubě při teplotě 180 °C po dobu asi 40 minut. Rychleji je budete mít upečené, když je překrojíte na poloviny.
  2. Na pánvi osmažíte anglickou slaninu.
  3. Nastrouháte tvrdý sýr na hrubém struhadle. Nejlépe se k tomuto účelu chodí obyčejný Eidam, ale můžete dát také Ementál nebo Goudu podle toho, který sýr máte raději.
  4. Upečené brambory překrojíte na polovinu, pokud jste tak už neudělali, a vydlabete vnitřek. Ten dáte do misky.
  5. Do misky k bramborám přidáte sůl a pepř podle vaší chuti, máslo, smetanu a vše dobře promícháte.
  6. Touto směsí vyplníte vnitřky vydlabaných brambor, posypete strouhaným sýrem.
  7. Na sýr položíte opečenou anglickou slaninu a na každou polovinu plněné brambory rozbijete jedno vejce. Dejte si dobrý pozor, aby vám vejce z brambory nesklouzlo.
  8. Takto připravené plněné brambory dáte na plechu péct do trouby při 180 °C po dobu asi 15 minut, než ztuhne vejce a sýr se rozpustí.
  9. Pečené plněné brambory je vhodné podávat posypané zelenou cibulovou natí.