Vaječné skořápky nikdy nevyhazujte. Jsou skvělým pomocníkem na zahradě

Chováte slepice a máte pravidelný přísun domácích vajec, po kterých vám zbudou jenom vaječné skořápky a obsah využijete do jídel? Pak jste nejspíš šťastným hospodářem. Chovatelem slepic ale v zásadě nemusíte být. Každý, kdo vejce spotřebuje většinou skořápku vyhodí. Po přečtení tohoto článku je ale vyhazovat přestanete. Věděli jste, že vaječné skořápky skvěle zužitkujete i na zahradě?

Jak vyrobit přírodní hnojivo na květiny z vaječných skořápek?

Ano, je to tak. Na rostliny se skvěle hodí jako hnojivo rozdrcené vaječné skořápky. A jak na to? Skořápky jednoduše rozdrtíte kladívkem, nebo paličkou a tento prášek pak smícháte s vodou. Tou pak pouze kropíte rostliny na zahradě. Tato směs se používá především k okysličení půdy. Na metr čtvereční se běžně používá až litr. Zároveň je skvělé rostlinkám vytvořit i tinkturu ze skořápek, kterou zhotovíte tak, že skořápky zalijete vroucí vodou a necháte v přikryté nádobě louhovat asi týden. Pak použijete stejně jako předešlé hnojivo.

Další použití skořápek

Vaječné skořápky můžete použít i jako ochranu před hlodavci, kteří napadají kořeny plodin na zahradě. Jednoduše trochu umletého prášku ze skořápek umístíte do spod vyhloubené díry před výsadbou rostliny.

Čím se řídit při skladování a sběru skořápek?

Shromažďování vaječných skořápek má však svá pravidla. Jaká?

  • na skořápce by neměly zůstat stopy surové bílkoviny, pokud na ní jsou, skořápku opláchněte čistou vodou
  • vaječné skořápky je zapotřebí před umístěním do jakékoliv nádoby řádně usušit na vzduchu
  • skořápky z vajíček skladujte v klasické lepenkové krabici, aby se předešlo poškození zbytků bílkovin

Vaječné skořápky jsou přímo nadupané vitamíny a minerály, proto jsou skvělé při zahradničení. Obsahují uhličitany, oxid křemičitý, fosforečný, dusíkaté látky, bílkoviny, železo, jód, měď, mangan, kobalt, zinek a další příznivé látky pro pěstování rostlin. Nevyhazujte je, vaše zahrádka vám bude vděčná!

Fotografie: Freepik, Pixabay

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]