Bramborové palačinky plněné mletým masem a paprikou

Sladké palačinky jsou klasika, která neomrzí. Jsou hotové během chvilky, potřebujete na ně jen základní suroviny a dají se všemožně kombinovat.

Někdy to ale přeci jen chce trochu je ozvláštnit. Vyzkoušejte jejich slanou variaci z brambor spolu s mletým masem a paprikou, překvapí vás svou lahodnou chutí. Připravte si:

  • 300 g brambor
  • 3 vejce
  • 300 ml mléka
  • 1 lžička soli
  • 30 ml slunečnicového oleje
  • Máslo dle potřeby
  • Koření dle chuti
  • 130 g hladké mouky
  • 300 g mletého masa
  • 1 ks cibule
  • 1 ks zelené papriky

Jaký je postup?

Nejprve si oloupejte a opláchněte brambory. Nakrájejte je na kostky a vložte do hlubší mísy. Přidejte mléko, vejce, olej a sůl podle chuti a vše rozmixujte tyčovým mixérem.

Měla by vám vzniknout hladká směs podobná pyré. Pak přidejte koření. Může to být například nasekaný kopr, petržel a případně i nadrobno nakrájená jarní cibulka.

Do směsi přes síto prosajte mouku. Metličkou vše promíchejte do polotekutého těstíčka, které se bude podobat klasickým palačinkám. Po naběračkách těsto nalévejte na rozpálenou pánev s trochou oleje a po obou stranách smažte dozlatova.

Osmažené palačinky můžete pomazat kouskem másla, budou pak chutnější. Mezitím si můžete připravit masovou náplň, kterou hotové palačinky naplníte.

Chutná masová náplň

Na menší pánev nalijte slunečnicový olej a osmahněte na něm mleté maso. Přisypte pokrájenou cibuli, zelenou papriku, sůl, mletý černý pepř, mletou papriku, kmín a koriandr nebo jiné koření podle chuti. Vše restujte pod poklicí asi patnáct minut.

Nakonec palačinky masovou směsí naplňte, zarolujte a podávejte ještě teplé.

Pokud byste chtěli palačinky trochu vylepšit, posypte masovou náplň ještě nastrouhaným sýrem, případně přidejte dušený špenát na cibulce a česneku. Místo masa můžete zvolit třeba smetanový sýr. Kromě papriky můžete do směsi zakomponovat i jinou zeleninu, například kukuřici.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]