Zaměňte svůj klasický oběd za vydatný bramborovo-cuketový slaný koláč. Vychutnáte si jej teplý i studený a v doprovodu jedné z delikátních omáček.
Cuketová sezóna pomalu vrcholí a vy si možná lámete hlavu, co z podlouhlých plodů připravit. Jestliže vám již cuketová buchta, placičky, řízečky nebo karbanátky tak říkajíc lezou už i ušima, vsaďte na bramborovo-cuketový slaný koláč. Jedná se o neotřelý způsob, jak zpracovat poměrně velké množství cuket a zároveň si připravit výborný oběd nebo večeři. Výhodou slaného koláče je nejen jeho univerzálnost, ale také poměrně snadná kombinovatelnost s nejrůznějšími omáčkami a dipy.
Ingredience potřebné pro přípravu:
- 3 kusy středně velkých brambor varného typu C
- 2 kusy větších cuket
- 3 kusy vajec velikosti M
- 80 gramů hladké mouky
- 80 gramů tvrdého sýra
- 100 gramů šunky s vysokým obsahem masa
- bylinky dle chuti
- sůl, pepř dle chuti
- koření dle chuti
- strouhanka dle potřeby
- olej dle potřeby
Postup přípravy slaného koláče krok za krokem
V prvním kroku přípravy si k ruce vezměte brambory, které oloupejte, zbavte případných defektů a opláchněte pod proudem vlažné vody. To stejné proveďte s cuketou, kterou následně rozřízněte na polovinu a polévkovou lžící lehce vydlabejte semínka. Připravené brambory i cuketu následně nastrouhejte – třetinu na jemném struhadle a dvě třetiny na hrubém struhadle. Ve větší míse smíchejte oba druhy zeleniny, které nechte přibližně 10 minut odležet.
Po uplynutí potřebné doby slijte přebytečnou šťávu (brambory i cuketu můžete lehce zmáčknout a zbavit ji další šťávy navíc). Poté směs osolte, opepřete a okořeňte (v koláči je skvělé oregano nebo trocha rozmarýnu).
V dalším kroku k zelenině rozklepněte všechna vejce a směs dle možností prošlehejte. Jakmile to budete mít hotové, zapracujte do ní prosátou hladkou mouku a čerstvé bylinky dle chuti (k oreganu se hodí bazalka, k rozmarýnu například libeček).
Nyní si k ruce vezměte dostatečně velkou zapékací mísu, kterou vymažte olejem a vysypte strouhankou. Na dno zapékací mísy vyklopte polovinu bramborovo-cuketového těsta a pomocí stěrky rovnoměrně rozprostřete po celém dně.
V dalším kroku těsto posypte na jemném struhadle nastrouhaným sýrem a poklaďte plátky připravené šunky. Jakmile to budete mít hotové, vyklopte do zapékací mísy druhou polovinu těsta, kterou opět opatrně a rovnoměrně rozprostřete.
Slaný bramborovo-cuketový koláč pečte v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 15-20 minut (respektive do zezlátnutí vrchní vrstvy). Servírovat jej můžete teplý i studený doplněný o vaše oblíbené omáčky. Chutnou kombinaci tvoří kupříkladu s omáčkou ze zakysané smetany, česneku a nasekaného kopru, nebo s omáčkou z domácí pikantní majonézy, dijonské hořčice a čerstvé pažitky.
Napište komentář