Brazilské ořechy jsou velmi zdravé, ale vyplatí se konzumovat je pouze v omezeném množství

Brazilské ořechy (nebo také para ořechy) jsou plné nenasycených tuků, které snižují „špatný“ cholesterol a bojují tak proti srdečním onemocněním. Hrst 12-14 ořechů (40 g) obsahuje 5,6 g bílkovin a 3 g vlákniny a působivý sortiment minerálů, kde patří i hořčík – životně důležitý minerál pro zdraví kostí, nervový systém a kontrolu zánětu. Dále pak fosfor, který je rovněž důležitý pro kosti (a zuby) a navíc pomáhá uvolňovat energii z jídla.

Hrstka ořechů má také více než 15% zinku, což je důležité pro imunitní systém a zdraví kůže. Tyto ořechy mají také významné množství niacinu (B1) pro nervovou soustavu a důležitý antioxidant vitamin E. Obsahují také kyselinu ellagovou, jejíž výzkum začíná ukazovat na podporu zdraví mozku.

Bohatý zdroj selenu

Brazilské ořechy jsou jedním z nejbohatších zdrojů potravy esenciálního minerálu – selenu, který má v těle antioxidační roli. Chrání nervy a buňky a je také důležitý pro normální fungování štítné žlázy. Může být také spojován se zdravím mozku. Množství živin, které ten či onen ořech obsahuje, závisí na mnoha faktorech, ale v podstatě platí, že jeden až tři ořechy za den bohatě stačí. Právě pro vysoký obsah minerálů, zejména selenu, stačí malé množství. Selen je totiž ve vysokých dávkách toxický.

Nadměrné množství selenu škodí

Selen je jednou z nejúčinnějších živin tohoto ořechu. Spolu s vitamínem E zamezují aktivitě volných radikálů poškozující buňky. Mimo jiné může zmírňovat i příznaky artritidy a brzdit postup některých virů. I když se konkrétní hodnoty v závislosti na původu a velikosti ořechu mění, dá se říci, že jeden brazilský ořech obsahuje cca 100 μg selenu. Aby se zamezilo možnému „předávkování“ tohoto minerálu (toxicitě) doporučuje se konzumovat denně maximálně 400 μg selenu, což odpovídá přibližně čtyřem kusů ořechů. Jenže selen nepřijímáme pouze z jednoho zdroje potravy. Dalšími zdroji selenu jsou kupříkladu vejce, špenát, ryby, vnitřnosti. Proto se doporučuje konzumovat jeden až tři ořechy za den.

Fotografie: Pixabay, Worldatlas