Buďte hvězdou kuchyně díky těmto unikátním tipům, které z vás udělají profíka

Všichni musíme jíst, takže zákonitě musíme také vařit. Ne všichni ale mají předpoklady pro to, stát se špičkovými kuchaři, každopádně máme pro vás několik rad, které vás k tomu mohou alespoň přiblížit. Často nestačí znát správný recept, musíte také vybrat správné ingredience, postup přípravy a mnoho dalšího. Pojďte se společně s námi seznámit s několika zlepšováky, které udělají váš kuchyňský život zase o něco jednodušší. Připravte si ingredience, jdeme vařit.

Neotáčejte příliš často

Možná byste to nečekali, ale příliš časté otáčení masa může vést ke ztrátě křupavosti a přírodní šťávy. Váš steak tak může jednoduše skončit suchý a bez chuti. A to rozhodně nechcete.
Při přípravě steaků je totiž nejdůležitější načasování, musíte přesně vědět, kdy steaky obrátit. Správný čas poznáte tak, že zatřepete s pánví, pokud na něm maso jemně sklouzává, je čas ho otočit. Takto jednoduše můžete poznat, kdy má váš steak ten pravý čas na změnu strany.

Nesmažte na olivovém oleji

Mnoho lidí se domnívá, že smažením potravin na extra panenském olivovém oleji je zdravější a lepší, což je velká chyba! Olivový olej způsobí, že při vyšší teplotě začne z potraviny kouřit, a to ovlivní jejich výslednou chuť a sníží její kvalitu.

Je to vejce zkažené?

Jak se dá snadno a rychle poznat, zdali je vajíčko ještě čerstvé nebo už je zkažené bez toho, abyste ho museli rozklepávat? Vejce stačí vhodit do studené vody. Pokud vejce klesne na dno, poznáte, že je čerstvé, pokud se vajíčko vznáší na povrchu, je zkažené a rozhodně byste ho už neměli jíst. Jednoduchá rada, která vás ušetří nevalné vůně, která je typická pro zkažené vejce

Nepodávejte maso hned

Pokud máte v plánu podávat maso ihned po vaření, měli byste od tohoto plánu raději ustoupit. Dejte si po vaření trochu času navíc a zajistěte tak masu dostatečný odpočinek, aby mohlo strávníky potěšit skvělou strukturou a vytříbenou chutí. Maso je hodnotná surovina a není radno její přípravu uspěchat.

Citron a ryby

Pokud se rozhodnete pro zdravé jídlo, možná si vyberete nějaký skvělý rybí recept. Ryby jsou zdravé a navíc chutné. Jejich příprava kromě samotného vykostění pak není nijak složitá. Při grilování ryb zkuste mezi rybu a grilovací rošt umístit několik citronových plátků. Citron brání přilepování ryb k roštu, ale také přidává rybám svěží chuť.

Posolte si bylinky

Toto se může zdát trochu úsměvné, nicméně je to funkční. Když posolíte bylinky, se kterými se chystáte vařit špetkou soli, budou vám lépe držet na noži a krájení se tak stane mnohem příjemnějším. Nemusíte už petrželku nahánět po prkýnku, ale opravdu efektivně a rychle vařit.

Zmražené máslo

Určitě to znáte, chcete vařit oběd, ale zapomněli jste si vyndat máslo z mrazáku. Co teď? Do mikrovlnné trouby vložte sklenici vody a nechejte ji trochu ohřát. Potom vodu ze sklenice vylejte a prázdnou sklenici položte na kousek másla. Tak aby bylo máslo obehnané sklenici.  Vzniklé teplo uvnitř sklenice začne hned působit na máslo a za pár minut můžete vesele vařit.

Do pánve s rozumem

Velmi častou chybou v kuchyni je vkládání příliš velkého množství jídla do malé pánve. Jestliže chcete získat šťavnaté maso, ubezpečte se, že je mezi jednotlivými kousky masa dostatečný prostor. To zaručí, že maso bude opečené ze všech stran, udrží si šťávu a vy potěšíte své hladové hosty.

Sýr až nakonec

Spousty receptů obsahují zapečený sýr. Jak ho ale připravit, aby nebyl tvrdý a nepoživatelný? Jednoduše, nedávejte ho do trouby hned na začátku, a naopak počkejte až na posledních pár minut pečení. Sýr tak nebude připálený, pěkně vteče do všech záhybů a vaše jídlo bude chutnat báječně.

Už nikdy vám nic nesklouzne

Pokud neustále bojujete s lítajícím prkénkem, které vám neustále cestuje všude po kuchyni, zkuste pod něj dát kuchyňskou utěrku. Jednoduchý trik, který zamezí sklouzávání z kuchyňské desky a vaše vaření bude zase o něco jednodušší, bezpečnější a zábavnější. Práce s nožem přece jenom není úplně bezpečná, pokud vaše pracovní plocha neustále někam cestuje.

Bramborová kaše

Jestliže budete připravovat bramborovou kaši, měli byste brambory mačkat pouze s teplým mlékem. Když totiž do kaše přidáte studené mléko, vaše kaše zezelená a ztratí na své estetičnosti. Pěkně žlutou kaši zajistí pouze a jedině dostatečně teplé kvalitní mléko.

Hodně vajec?

Chystáte pořádnou hostinu a potřebujete uvařit spoustu vajec? Rozhodně zapomeňte na vaření ve vodě, to je opravdu dlouhé a zbytečné. Vejce můžete uvařit jednoduše v troubě. Vejce dáte na pekáč a šup s nimi do trouby.

Majonéza došla?

Máte na ni obrovskou chuť, ale v lednici není. Obchody jsou zavřené. Co teď? Udělejte si ji sami. Majonéza není nic složitého, zkrátka smíchejte jedno vejce a 150 ml olivového oleje. A je to. Jednoduchá rada, která dokáže pomoci v každé situaci, kdy jsou obchody zavřené.

Tohle je jen několik málo tipů, které mohou váš kuchyňský život usnadnit. Samozřejmě víme, že vaření je o samotném procesu a některé suroviny by se prostě uspěchat neměli. Vysoká gastronomie to není a někteří šéfkuchaři by asi s těmito tipy nebyli úplně spokojení, každopádně pro normální život a klasické domácí vaření je to úplně dostačující.
Tyto tipy totiž ocení hlavně ti, kteří často spěchají nebo se zkrátka ve vaření tolik nevyžívají a ocení každý zlepšovák, který jim zkrátí čas strávený za plotnou.
Přejeme dobrou chuť a doufáme, že vám naše tipy pomůžou zlepšit vaše kuchařské dovednosti.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]