Ořechy jsou velmi zdravé. Obsahují spousty vitamínů, minerálů a zdravých tuků. Jenže co s takovou skořápku z vlašských ořechů? Ta většinou končí v koši, v lepším případě jako DIY materiál k výrobě dekorací. Jenže skořápky těchto ořechů lze využít i jinak. Dřív naše babičky uchovávaly i skořápky ořechů. Měly k tomu dobrý důvod.
Skořápky vlašských ořechů jsou netoxické a mají mnoho zdravotních výhod. Mezi léčivé účinky ořechového čaje patří:
-
Protizánětlivé účinky
-
Pomáhá při kašli (i chronickém) a při prochladnutí
-
Pomáhá při zahlenění a prvních příznacích chřipky
-
Upravuje hladinu cukru v krvi – vhodný tedy i pro diabetiky
-
Přispívá ke kráse a vitalitě vlasů
-
Působí proti vypadávání vlasů
-
Má blahodárné účinky na pokožku
-
Utlumuje chuť na kouření cigaret –čaj je vhodný při odvykání kouření
Jak si připravit čaj ze skořápek vlašských ořechů
-
Potřebovat budete skořápky vlašských ořechů cca 24 půlek
-
Dále pak ½ litru vody
-
Med, cukr nebo Stévii na oslazení
Postup přípravy čaje
-
Připravit si čaj můžete dvěma způsoby. První možnost je: Vložit důkladně umyté skořápky do ½ litru studené vody a nechat louhovat 12 hodin. Pak směs 5 minut povařit, scedit a osladit dle libosti.
-
Druhá možnost je o něco rychlejší. Umyté skořápky ve vodě povaříte půl hodiny, poté necháte ještě 15 minut louhovat a scedíte. Opět osladíte medem, Stévii nebo cukrem – čemu dáváte přednost.
-
Pro diabetiky samozřejmě bez slazení. Jako kúra pro diabetiky se doporučuje vypít 3 až 4 šálky tohoto čaje za den (pouze jeden den) a opakovat opět za 6 týdnů.
-
Připravit si můžete i nálev, který použijete na vlasy. Nalijete na umyté vlasy, necháte 20 minut působit a opláchnete čistou vodou. Navrací vlasům sílu, vitalitu a zamezuje vypadávání vlasů.
Mleté skořápky vlašských ořechů
-
Na tělový peeling
-
Přimíchat do zubní pasty
-
Výtečný pomocník v domácnosti na čištění (třeba na drhnutí nádobí)