Celý život skladujete vejce špatně. Správné skladování zajistí nejen jejich delší čerstvost

Fotografie: Depositphotos

Vejce jsou živočišného původu a mohou se v nich množit bakterie jako je salmonela. Zjistěte, proč se nedoporučuje dávat vejce do lednice.

Některé potraviny nejsou nutně určeny k uložení do chladničky. Často však nechceme riskovat, že se v nich budou množit bakterie, nebo se bojíme, že se potraviny zkazí. Vejce jsou součástí každodenního jídelníčku mnoha lidí a kupujeme je velmi často. Ať už se jedná o vejce natvrdo nebo omeletu, většinou je reflexivně ukládáme do lednice, abychom se vyhnuli riziku otravy jídlem a množení bakterií. Existují však důvody, proč vejce do lednice nutně nepatří.

Proč by se vejce neměla uchovávat v lednici?

Abyste předešli plýtvání, případně zdravotním potížím, je důležité vědět, jak a za jakých podmínek určité potraviny skladovat. Nepochybně je důležité znát dobu jejich trvanlivosti, datum spotřeby a datum minimální trvanlivosti. Níže si přečtěte důvody, proč vejce do ledničky dávat nemusíte.

Fotografie: Unsplash

1. Delší trvanlivost

Neukládání vajec do lednice vám pomůže udržet je déle čerstvá. Nechte je při pokojové teplotě, abyste je nemuseli vyhazovat. Vejce mohou rychle ztratit svou čerstvost a obvykle se konzumují 28 dní od data snesení.

2. Lepší v kuchyni

Vejce nechte při pokojové teplotě, aby se lépe vařila. V receptech na moučníky a dorty se doporučuje používat vejce, která nebyla v lednici, protože se lépe šlehají. Pokud máte tyto potraviny bohaté na živiny, můžete si například připravit dezert bez cukru a bez lepku.

Fotografie: Freepik

3. Vejce se chrání samo

Vejce má na vnější straně ochrannou vrstvu, která chrání před bakteriemi a zárodky, jež se dostanou dovnitř. Pokud si koupíte vejce a skořápka je neporušená, není důvod dávat je do lednice. A pokud chcete vejce snáze oloupat, můžete použít jedlou sodu.

4. Chlad může uškodit i pomoct

Pokud vejce uchováváte v chladu, je pravděpodobnější, že se srazí, a změna teploty podporuje růst bakterií na vaječné skořápce. Vejce špatně snášejí změny teploty, takže pokud jste je již dali do lednice, nevyndávejte je. Pokud však máte podezření na nákazu salmonelou, měli byste vejce uložit do lednice. Nenechávejte je vedle jiných vajec při pokojové teplotě, protože je nakonec infikují. Po vložení do chladničky teplota bakterie zničí.

Fotografie: Unsplash

5. Nemnožte si bakterie

Pokud jste vajíčka uložili do lednice, neumývejte je, protože se tím zničí jejich ochranná vrstva a může dojít k množení bakterií.

Jak poznáte, že je vejce prošlé?

Pokud jste zapomněli vejce vzadu ve skříni nebo v lednici, můžete pomocí těchto tipů zjistit, zda jsou prošlá, nebo zda je ještě můžete sníst, a vyhnout se tak plýtvání potravinami.

Fotografie: Freepik

1. Ponořte vejce do vody

Tento tip je velmi jednoduchý, stačí ponořit vejce do vody! Chcete-li zjistit, zda ještě můžete udělat omeletu, naplňte misku nebo sklenici studenou vodou a vložte do ní vejce. Pokud se potopí, není prošlé a můžete ho bez obav sníst. Pokud zůstane na povrchu, vyhoďte ho do koše.

2. Zkuste rozbít vejce na talíři

Při tomto testu věřte tomu, co vidíte a cítíte. Pokud například ucítíte na dně skořápky něco podivného, neváhejte a vajíčko vyhoďte. Pokud mají žloutek a bílek abnormální strukturu, pokud je bílek příliš řídký, vejce není dobré. Z vaječných bílků si pak můžete připravit masku na vlasy.

Fotografie: Pexels

3. Protřepejte vejce a pozorně poslouchejte

Pokud se ozve šplouchnutí, není to normální a vaše vejce je pravděpodobně prošlé. Pokud neslyšíte žádný podivný zvuk, můžete ho bez obav sníst.

Zdroj: Healthline

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]