Libanonská česneková omáčka se rychle stane součástí všech vašich pokrmů

Česneková omáčka je vynikajícím doplňkem mnoha pokrmů. Je krémová, chutná a jednoduchá na přípravu. Můžete si ji připravit doma z pouhých čtyř surovin.

V Libanonu nečekejte nudná jídla, naopak. Dokážou okouzlit pestrostí chutí a vůní a milionem kombinací. Libanonské pokrmy bývají nejčastěji ochucovány petrželí, citrónovou šťávou a česnekem, který je hlavní přísadou i v této omáčce. Konzistencí připomíná majonézu, ale tato krémová pochoutka postrádá vejce. Zvládnete ji pouze ze čtyř surovin a v lednici vám vydrží několik dní. Pokud ji tedy dříve nesníte, což je díky její výborné chuti velmi pravděpodobné!

Na přípravu česnekové omáčky budete potřebovat

  • 28 stroužků česneku
  • 4 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • 3 sklenice olivového oleje
  • 1 polévková lžíce soli
Fotografie: Pixabay

Česnek – jeden z největších darů přírodní medicíny

Česnek je superpotravina, která je již po staletí používána jako lék. Pročišťuje dýchací cesty, podporuje pocení a odstraňuje střevní parazity. Na bolest v krku se doporučuje pít česnekový čaj s lžičkou medu, na bradavice je účinný přímým přiložením plátku česneku. Pomáhá snížit hladinu cholesterolu a krevního tlaku. Jakmile si budete pochutnávat na vynikající česnekové omáčce, nemusíte mít žádné výčitky.

Postup k přípravě libanonské česnekové omáčky

Česnekové stroužky očistěte a společně se solí vložte do výkonného mixéru. Šlehejte vysokou rychlostí do hladké konzistence. Poté si připravte olivový olej. Za stálého mixování přilívejte tenkým pramínkem třetinu připraveného oleje. Nespěchejte a dejte si načas, dost trpělivosti stojí za konečný výborný výsledek.

Nyní přichází chvíle, kdy přidáte citrónovou šťávu. Velmi pomalu přidávejte třetinu šťávy po lžičkách. Vždy vyčkejte několik sekund, dokud se důkladně nepromísí se směsí. Opakujte proces s další částí oleje střídavě s částí citrónové šťávy. Tento postup by měl trvat přibližně 10 minut.

Výsledkem bude hustá česneková omáčka s konzistencí podobné majonéze. Směs přemístěte do uzavíratelné sklenice a uložte do lednice. Česneková omáčka má mnoho využití. Můžete ji nanést na tortilly, místo másla nebo majonézy na sendviče, k oblíbeným kouskům smaženého kuřecího masa nebo k jakémukoliv pokrmu, ke kterému byste jinak zvolili majonézu. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]