Domácí chlebové těsto: Pekařův tip, aby vykynulo za pouhé 3 hodiny

chléb řez
Fotografie: Pixabay

Upéct si domácí chléb nemusí být pro některé lidi jednoduché. Zvláště, když neví, jak si vyrobit chlebové těsto. S pomocí tohoto receptu však již bude moci chléb upéct každý.

Chléb patří ve spoustě domácností mezi ty nejzákladnější potraviny. Někteří lidé si nedokáží představit den, ve kterém by alespoň v jednom chodu neměli právě tento druh pečiva. Někteří se však chlebu občas zřeknou, jelikož je pro ně drahou potravinou. Takový chléb je však možné si upéct z pohodlí vlastního domova. S takovým chlebem vám pomůžou tyto triky, díky kterým vyrobíte naprosto skvělé těsto v krátkém čase. Připravte si tedy těsto dle receptu a poté použijte některé z těchto triků.

Použijte domácí spotřebiče

Veškerý trik je v tom, jak jednoduše zrychlit kynutí těsta. To totiž obvykle může kynout i přes noc či například 5 hodin, což je dlouhá doba. Pro rychlejší kynutí těsta zkuste například použít troubu, ve které nastavte teplotu na 30 °C, bude pro těsto prakticky shodná s pokojovou teplotou. Tím, že však bude teplota o pár stupňů vyšší, urychlí se kynutí těsta a za 3 hodiny můžete chléb upéct. Stejně tak můžete dát těsto kynout ke krbu či radiátoru, kde bude princip naprosto stejný.

Zamezte vnějším vlivům

Aby kynutí těsta bylo rychlejší a kvalitnější, snažte se zamezit tomu, aby na těsto působilo co nejméně vnějších vlivů. Mísu s těstem tedy nejlépe přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií. Zároveň se pokuste dát mísu na takové místo, aby nebylo těsto v průvanu. Průvanem by totiž docházelo ke změnám teploty a tím by se mohla prodloužit doba kynutí těsta a zároveň zhoršit jeho kvalita.

Pamatujte na tato fakta

Pro dosažení rychlejšího kynutí dbejte na to, abyste těsto nedali někam, kde by jeho rychlejšímu kynutí cokoliv zamezilo. Mějte tedy na paměti to, že ideální teplota pro kynutí těsta je 25 °C až 30 °C. Právě vrchní hranice tohoto rozmezí je úplně ideální teplotou pro kynutí, nikdy však nesmí teplota přesáhnout 50 °C. Aby se kvasinky v těstu aktivovaly a plnily svou roli, potřebují vlhkost a správnou teplotu, proto se snažte zamezit tomu, aby do mísy s těstem pronikal vzduch, který by těsto vysoušel.

těsto v míse
Fotografie: Pixabay

Chlebové těsto je univerzální

Těsto má sice ve svém názvu slovo chléb, ale použít jej můžete na přípravu mnohem více jídel. Místo oblíbeného chlebu tak můžete například připravit i briošky nebo těsto použít jako základ na vaší oblíbenou pizzu. Pokud vám těsto vykyne opravdu dobře, budete mít briošky naprosto lahodné, což platí i o těstu na pizzu, které bude krásně vzdušné a vláčné. Díky těmto trikům se pečení těchto delikates stane brzy vaším novým koníčkem.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*