Chutnější kuřecí paličky jste nejedli. Stačí je nechat přes noc odležet v kefírové marinádě

Kuřecí maso je zdravé, výživné a plné bílkovin. Stalo se tak oblíbenou součástí naší každodenní stravy. Dá se připravit vařením, pečením, smažením… My vám teď ale ukážeme recept, kterým se i dobře známé kuře povýší na kulinářský zážitek. Skvěle se hodí na sváteční stůl, možná si ho ale budete chtít připravovat mnohem častěji. Je totiž velmi jednoduchý, a přitom chuťově výtečný.

Marináda dokáže znatelně změnit a vylepšit chuť pokrmů. Kuře marinované v kefíru je křehké, jemné a perfektně dochucené. Příprava je jednoduchá, nejdelší čas tak zabere jen marinování a pečení. Co budete potřebovat?

  • 1 celé kuře, případně jeho polovinu
  • 0,7 l kefíru
  • Koření podle chuti
  • Sůl
  • Pepř

Kuře nechte nejlépe marinovat přes noc

Kuře důkladně umyjte, osolte podle chuti a ochuťte kořením. Můžete ho nakrájet na kousky i nechat v celku, podle toho, co vám více vyhovuje.

Maso vložte do hluboké mísy a nalijte k němu kefír tak, aby zcela zakryl všechny kousky. Ponechte ho v marinádě nejlépe přes celou noc v lednici.

Pokud nemáte tolik času, lze zkrátit dobu marinování na 2–3 hodiny, ale čím déle ho v marinádě necháte, tím bude výsledek lepší a maso křehčí.

Poté kuře vyjměte, vložte do pekáče, přelijte zbývající marinádou a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi hodinu.

Podávejte i s kefírovou omáčkou

Správně upečené kuře by mělo mít zlatou kůrku a měkké, křehké maso, které lze snadno propíchnout párátkem nebo ostrou špejlí. Upečené kuře je nejlepší podávat ještě horké a ozdobené listy koriandru nebo jiného koření. Kefírovou omáčku, která se nevypekla, můžete podávat k masu, jen podpoří celkovou chuť.

Kuře marinované v kefíru se nebude vysušovat, naopak zůstane skvěle šťavnaté. Jako přílohu můžete zvolit brambory nebo rýži, která nasákne zbylou omáčku do sebe. Připravit můžete i pečenou zeleninu jako je mrkev, brokolice nebo zelené fazolky, které chuť masa rovněž vhodně podpoří.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]