Cikánské karbanátky jsou prostě neuvěřitelně chutné! Nikdy bych nevěřila, že obyčejné maso může být tak šťavnaté díky této ingredienci navíc

Karbanátky z mletého masa jsou neuvěřitelně variabilní potravina. Ať do nich přidáte cokoliv, vždycky budou báječně chutné. Cikánské karbanátky jsou toho zářným příkladem.

Cikánské karbanátky vás překvapí svou neobvyklou šťavnatostí a harmonickou chutí. Mohou za to rajčata a zelené bylinky, které se přidávají do masové směsi a propůjčí jí tak své nezaměnitelné aroma. Jakmile je jednou vyzkoušíte, velmi brzy přijdete na to, že s obyčejnými karbanátky tu nemáte co do činění. Tohle je totiž jídlo, které neudělá ostudu ani na slavnostní tabuli. Na druhou stranu se ale neztratí ani v batůžku sbaleném na výlet.

Na cikánské karbanátky budete potřebovat tyto ingredience:

  • Mleté hovězí maso – 700 g
  • chléb – 2 až 4 plátky (záleží na velikosti)
  • cibule – 3 ks
  • česnek – 2 stroužky
  • rajčata – 3 ks
  • kopr – 0,5 svazku
  • petrželka – 0,5 svazku
  • mléko – 150 ml
  • sůl – 1 lžička
  • mletý černý pepř – dle chuti
  • slunečnicový olej – 2 lžíce

Připravte suroviny

Začněte tím, že vyloupejte střídku z chleba, rozdělte ji na malé kousky a vhoďte je do hluboké misky. Zalijte chléb vlažným mlékem a nechte ho stát asi 10 nebo 15 minut, aby se důkladně nasákl. Mezitím si připravte mleté maso. Pokud máte maso v celku, semelte ho mlýnkem na jemném nástavci. Pokud jste koupili hotové, již umleté maso, máte o starost méně.

Fotografie: Freepik

Omyjte rajčata, ostrým nožem je po obvodu nakrojte dokola jediným mělkým řezem tak, abyste překrojili slupku a vložte je do hrnce. V rychlovarné konvici přiveďte k varu vodu a přelijte ji přes rajčata. Nechte je chvilku stát, vodu slijte a nahraďte ji vodou ledovou. Tu pak opět slijte a z rajčat stáhněte slupku.

Čistou dužninu pak nakrájejte na jemné kostičky. Kopr a petrželku opláchněte, osušte papírovými utěrkami a nasekejte najemno a smíchejte s pokrájenými rajčaty. Oloupejte česnek a cibuli a obojí nakrájejte na menší kousky.

Vytvořte masovou směs

Pokud už je střídka chleba dostatečně nasáklá a měkká, slijte z ní mléko a chléb důkladně vyždímejte. Mělo by v něm zbýt naprosté minimum tekutiny. Později by totiž výrazně narušovala strukturu karbanátků, které by nedržely pohromadě a rozpadaly by se.

Chléb, česnek a cibuli vložte do mixéru a vše najemno promixujte. Mleté maso vložte do hluboké misky, přidejte nasekaná rajčata i směs z mixéru. Vše osolte a podle chuti opepřete, popřípadě přidejte i jiné oblíbené koření, a promíchejte.

Upečte chutné karbanátky

Připravte si plech vyložený pečicím papírem. Na pečicí papír nalijte trochu slunečnicového oleje a silikonovým štětcem jej rozetřete po celé jeho ploše. Z připravené masové hmoty odebírejte kousky o velikosti dlaně, tvarujte z nich šištičky a vyrovnejte je vedle sebe na připravený plech.

Vložte plech s karbanátky do trouby, kterou jste nechali předehřát na teplotu 220 °C a pečte je po dobu kolem 30 minut. Každá trouba peče trochu jinak, a proto si je raději pohlídejte, abyste maso nespálili, anebo naopak nezůstalo uvnitř syrové.

Hotové cikánské karbanátky podávejte s vařeným nebo opečeným bramborem či bramborovou kaší, doplněnou o čerstvou zeleninovou oblohu a ozdobte snítkou petrželky. Skvěle ale budou chutnat i později studené jako perfektní svačina na výlet.