Čmelák – koláč s chutí kávy a pomerančů

Kombinace kávy a pomerančů se do ostatních zemí rozšířila z anglické kuchyně a právě tam se této kombinaci začalo přezdívat čmelák.

Když si ty barvy představíte, není se čemu divit. Pruhovaný vzhled tohoto koláče po rozkrojení k tomu přímo vybízí. Ačkoliv se může na první pohled zdát komplikovaný, na jeho přípravu postačí jedna hodina. Po rozkrojení má navíc každý jeho kousek originální vzhled a hodí se skvěle jak na svačinu s rodinou, tak i na větší oslavu.

Suroviny

  • 3 kusy pomeranče
  • 3 kusy vejce
  • 160 gramů cukru
  • 200 mililitrů oleje
  • 200 mililitrů mléka
  • 200 mililitrů smetany na šlehání
  • 360 gramů polohrubé mouky
  • 1 polévková lžíce citronové kůry
  • 1 kus prášek do pečiva
  • 2 polévkové lžíce instantní kávy
  • strouhaný kokos na posypání
  • máslo na vymazání formy


Příprava

Všechny suroviny musí mít před začátkem přípravy pokojovou teplotu. Včas si tedy vyndejte vejce, mléko, smetanu a pomeranče z lednice. Oloupejte pomeranče a zbavte je co nejvíc bílé porézní dužiny. Nakrájejte je na malé kousky a pak rozmixujte ponorným mixérem.

Celá vejce šlehejte s cukrem do bílé pěny. Poté přilijte 100 ml mléka a 200 ml rostlinného oleje. Rovněž přidejte pomerančové pyré a nastrouhanou citronovou kůru. Do mouky přimíchejte prášek do pečiva a obojí pak pomalu nasypte do těsta.

Potřebujete získat konzistenci, která je u litých těst běžná. Pro případné rozředění použijte zbylých 100 ml mléka. Vždy postupujte od hustšího těsta k řidšímu, jinak se budou tvořit žmolky nerozmíchané mouky. Větší část vylijte do vymazané formy.

Do zbylého těsta přidejte instantní kávu a míchejte do jejího úplného rozpuštění. Obarvené těsto kávou pak po částech nalijte na bílé těsto a pomocí lžíce pak těstem projeďte hnědými skvrnami. To zajistí, že vznikne pěkný vzor. Koláč pečte v troubě rozpálené na 170 stupňů po dobu 40 minut. To, že je upečený zjistíte vpichem špejle. Pokud na ní po vytažení neulpělo těsto, je upečeno. Po vytažení ještě horkou buchtu prolijte smetanou a posypte kokosem.

Tipy na závěr

Ten z vás, kdo nemá rád takzvané mokré buchty, může zvolit jinou variantu dokončení. Nepolévejte horkou buchtu smetanou, ale vyrobte, nebo zakupte čokoládovou polevu. Rozpuštěnou polevou potom buchtu polijte a posypte kokosem.

Nezapomeňte, že neškodnou citronovou kůru lze nastrouhat jen z omytých BIO citronů, které nebyly ošetřeny žádnou chemií. Strouhejte jen tenkou žlutou vrstvu, bílá dužina je hořká.

Na dezertním talířku lze pro slavnostnější příležitost doladit malým kopečkem šlehačky a kouskem barevného ovoce.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]