Čokoláda kam se podíváš: Připravte si tento skvostný čokoládový dort s rozinkami

Pokud je vaším favoritem v dezertech čokoláda, pak vás určitě nadchne tento recept. Je jí totiž přímo nadupaný. Lahodně jemný kakaový korpus, smetanový krém s příchutí hořké čokolády, to vše nenechá žádného strávníka chladným. Pusťte se do přípravy toho nejdokonalejšího zákusku na světě.

Potřebné suroviny na přípravu kakaového korpusu

Před zahájením pečení si obstarejte tyto suroviny na korpus:

  • 2 vajíčka
  • 180 mililitrů mléka
  • 80 mililitrů slunečnicového oleje
  • 190 gramů polohrubé mouky
  • 50 gramů kakaového prášku
  • 160 gramů krupicového cukru
  • 8 gramů jedlé sody
  • špetku soli
  • 30 mililitrů citronové šťávy

Potřebné suroviny na přípravu čokoládové náplně

Na dokonalou čokoládovou náplň si připravte:

  • 300 gramů zakysané smetany (nebo bílého hustého jogurtu)
  • 120 gramů kondenzovaného mléka
  • 50 gramů kakaového prášku
  • 180 gramů hořké čokolády (50 %)
  • 35 gramů rozinek

Všechny uvedené ingredience by měly mít pokojovou teplotu, než je zužitkujete. Z tohoto množství surovin připravíte dort o výšce 7 cm, průměru 18 cm a hmotnosti 1 300 g. 

Jak postupovat při přípravě korpusu?

Nejprve si rozmíchejte do pěny vajíčka s cukrem. Pak přidejte mléko, prosátou polohrubou mouku, slunečnicový olej, kakaový prášek, špetku soli, jedlou sodu a vše důkladně propojte mixérem, nebo metličkou.

Těsto ještě zakápněte citronovou šťávou a základ na korpus máte hotový. K ruce si vezměte kulatou formu na dort, vystelte ji pečícím papírem a vlijte do ní připravené těsto. Dejte péct do trouby na 40 až 45 minut při 180 stupních Celsia. Mezitím si připravte náplň.

Příprava smetanové náplně s čokoládou a kompletace dortu

Ve vodní lázni si rozpusťte hořkou čokoládu a nechte ji vychladnout. V jiné misce si smíchejte zakysanou smetanu spolu s kondenzovaným mlékem, kakaovým práškem, a nakonec přidejte i rozpuštěnou hořkou čokoládu. Vymíchejte hladkou homogenní směs.

Upečený korpus po vychlazení neseřezávejte, ale udělejte do něj například rukojetí vařečky několik prohlubní. Nezabodávejte vařečku příliš hluboko, postačí tak 3 až 4 centimetry.

Do vytvořených otvorů vložte rozinky namočené v brandy a poté do nich nalijte čokoládový krém. Zbytek navrstvěte na vrch dortu. Dozdobit lze zákusek nastrouhanou čokoládou. Nechte nakonec chladit v lednici tři až čtyři hodiny a poté podávejte. 

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]