Croissanty s jablečnou náplní

Milujete francouzské croissanty? Pak si je v několika krocích připravte společně s námi. Ve výsledku tak získáte dokonalý dezert s jablečnou náplní, který ocení celá vaše rodina jak k snídani, tak třeba k svačině. Již nemusíte docházet do cukrárny, vytvoříte si ji doma!

Jaké suroviny budete potřebovat na těsto?

K přípravě těsta na croissanty si obstarejte následující ingredience:

– 2 šálky polohrubé mouky

– 2 šálky hrubé mouky

– 1 šálek mléka

– 125 gramů rozpuštěného másla

– kůru z jednoho citronu

– 1 kostku čerstvého droždí

– 2 malé lžičky soli

– 3 lžíce moučkového cukru

– 3 vejce

– 200 mililitrů zakysané smetany

Na jablečnou náplň si obstarejte tyto ingredience

– 4 až 5 kusů jablek

– moučkový cukr dle chuti

– trochu mleté skořice

Na potření croissantů před pečením pak ještě budete potřebovat jeden vaječný žloutek a trochu teplého mléka.

Jak připravit těsto na croissanty?

Do velké mísy si prosejte polohrubou i hrubou mouku, přisypte cukr, sůl, vložte zakysanou smetanu a citronovou kůru. Posléze je potřeba si připravit kvásek. Ten zhotovíte tak, že si v hrnku teplého mléka rozpustíte droždí a zasypete ho cukrem. Následně necháte kvásek vzejít, což bude chvíli trvat. Pak se vraťte opět k směsi v míse a přilijte do ní rozpuštěné máslo, a nakonec i vzešlý kvásek.

Vypracujte ideálně rukama měkké, avšak homogenní těsto, dobré je ho hníst asi deset minut. Vytvořte z něj v závěru bochník, přikryjte ho v míse utěrkou a nechte kynout na teplém místě alespoň hodinu. Než těsto vykyne, pusťte se do přípravy jablečné náplně.

Příprava jablečné náplně

Jablka si nejprve oloupejte a pak je můžete buď nahrubo nastrouhat, nebo pokrájet na menší kostičky. Tento krok je zcela na vás. V míse pak jablka ochuťte mletou skořicí a zasypte moučkovým cukrem. Záhy máte náplň hotovou. Pokud máte v oblibě ořechy, můžete je v mletém stavu také do jablíček zakomponovat. Výborné budou zejména ty vlašské.

Kompletace croissantů a fáze pečení

Až těsto vykyne, vyjměte jej na vál a rozdělte na osm stejně velkých dílků z kterých vytvoříte celkem zhruba 24 croissantů. Těsto vyválejte na plátky, ideálně do tvaru trojúhelníku a plňte jablky. Poté zarolujte tak, abyste docílili tvaru rohlíku, tedy francouzského croissantu.

Jednotlivé rohlíčky vyskládejte na plech vystlaný pečícím papírem, pomažte žloutkem s mlékem a pečte asi 25 minut při 190 stupních Celsia. Poté vyjměte, posypte moučkovým cukrem a konzumujte. Dobrou chuť!