Harmonická chuť: Šťavnatá cuketa se žampiony v majonéze. V životě by vás to nenapadlo, ale po prvním soustu si to zamilujete

Nadúroda cuket většinou vede k tomu, že si sousedé navzájem cukety věnují, protože už nevědí, co s nimi. Lze je ale i chutně zavařit – třeba společně s houbami a majonézou.

Přebytek vlastních výpěstků ze zahrady se oplatí zavařit na zimu. Přijdou vhod, až bude venku kvílet meluzína a z nebe se budou snášet sněhové vločky. Cuketa je vděčnou zeleninou, kterou je možné použít na přípravu slaných i sladkých pokrmů. Je možné ji taky zavařit, a to buď společně s jinou zeleninou nebo i s houbami. Záleží na tom, co budete mít právě po ruce.

Co budete potřebovat na zavaření cukety s houbami

Jestliže rádi chodíte na houby, jistě uvítáte nějaký recept na jejich další využití v kuchyni. Zkuste je zavařit společně s cuketou a zeleninou:

  • 1,5 kg cukety
  • 500 g jedlých hub, nejlépe žampionů nebo pravých hříbků
  • 500 g cibule
  • 200 g majonézy
  • 2 polévkové lžíce octa
  • svazek petrželky
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžičky sůl
  • půl lžičky černého pepře
  • 130 ml slunečnicového oleje

Postup přípravy

  • Cuketu omyjete, oloupete a nakrájíte na malé kostky. Dáte ji na předehřátou pánev s rostlinným olejem a opražíte ji.
  • Na oleji zpěníte cibuli, přidáte omyté a nakrájené houby. V našem receptu se používají žampiony. Ale je možné dát také pravé hříbky.
  • Osolíte, opepříte podle svých zvyklostí. Není na škodu udělat trochu pikantnější zavařeninu.
  • Smícháte opraženou cuketu a houby, ochutíte utřeným česnekem, doplníte nakrájenou zelenou petrželkou.
Fotografie: Pixabay
  • Vše dobře pomícháte a přidáte majonézu.
  • Nakonec směs naplníte do zavařovacích sklenic.
  • Aby se připravená zelenina s houbami nekazila, je třeba ji sterilizovat po dobu asi 20 minut při teplotě 85 °C.

Nyní máte zavařenou cuketu s houbami připravenu na zimní čas. Jistě si na ni pochutnáte, až bude venku mrznout. Možná, že ji sníte ještě dříve. Zavařovací sklenice se zavařeninou uchovávejte na suchém a chladném místě.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*