Cuketová omáčka s rajčaty a mrkví

Pakliže se vám na zahrádce urodilo mnoho cuket, rajčat a mrkví a nevíte co s nimi, omáčka bude tím pravým. Připravíte si tak polotovar, z kterého během roku připravíte bleskurychle lahodný oběd, nebo večeři pro celou svou rodinu. Příprava není nijak zvlášť obtížná. Pusťte se směle do toho!

Recept na cuketovou omáčku s rajčaty a mrkví

K přípravě zeleninové omáčky budete potřebovat následující ingredience:

  • – 3 cukety
  • – 3 mrkve
  • – 300 gramů rajčat
  • – 200 gramů cibule
  • – 1 stroužek česneku
  • – 25 gramů soli
  • – 2 lžíce jablečného octa
  • – 100 mililitrů slunečnicového oleje

Jak připravit cuketovou omáčku s rajčaty a mrkví?

Nejprve si omyjte veškerou zeleninu a očistěte ji od stopek a případně od lupek. Cuketu loupat samozřejmě nemusíte. Rajčata je vhodné před pokrájením spařit a zbavit je slupky. V další fázi si na pánvi rozpalte trochu slunečnicového oleje a orestujte na něm najemno pokrájenou cibulku. Poté přidejte i mrkve a cukety nasekané na jemné kostičky a restujte dalších deset minut dozlatova. Následně přihoďte kousky rajčat a prolisovaný stroužek česneku.

Po patnácti minutách směs ochuťte solí a octem a vařte posledních pět minut. K ruce si následně vezměte sterilizované sklenice s kompatibilními víčky a navrstvěte do nich připravenou omáčku. Dobře nádoby zavíčkujte a nechte do druhého dne zcela vychladnout. Uchovávejte v chladném a temném prostoru. Ideálně ve sklepě, nebo špajzu.

Použití cuketové omáčky

Vynikající bude omáčka z cuket na těstoviny, nebo s ní například můžete podlévat jakékoliv masové steaky při pečení. Připravit lze u cuketové omáčky i netypické lečo. Přidáte jen kousky oblíbené uzeniny, rozšlehaná vajíčka, papriky a máte hotovo. Je jen na vás, co z pokrmu zhotovíte. Nechte si chutnat!

Tip na závěr: Zavařte si cuketové zelí, které doplní vitamíny v kterémkoliv ročním období

Potřebovat budete na tento lahodný zavařený pokrm asi čtyři kilogramy středně velkých cuket, šest až sedm kusů žluté cibule, půl litru octa, půl kilogramu cukru krystal, padesát gramů soli a dvě lžíce celého kmínu. Nejprve si omyjte a očistěte cuketu od stopek. Pak ji rozpulte a vyjměte lžící jadérka. Následně cukety nastrouhejte nahrubo na struhadle do velké mísy.

V další fázi zeleninu přelijte octem, osolte, přisypte cukr, kmín a také najemno nasekanou cibulku. Dobře suroviny promíchejte, aby se chutě propojily. Nechte cuketu stát asi hodinku a pak ji vrstvěte do sterilovaných sklenic. Ty přiklopte víčkem a vložte do velkého hrnce s trochou vody. Nádoby se strouhanou cuketou by měly být ponořené zhruba do půlky.

Zavařujte cuketové zelí asi třicet až čtyřicet minut při 85 stupních Celsia. Sklenice vyjměte, nechte vychladnout a dejte do sklepa. Cuketové zelí je výbornou přílohou jak k masovým steakům, tak například i k pečené drůbeži. Postačí ho před konzumací podusit na troše vepřového sádla a bude dokonalé.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]