Tahle roláda z cukety se hodí nejen jako normální oběd, je tak strašně dobrá, že ji můžete udělat i na jakýkoliv sváteční oběd.
Cuketová sezóna už je pomalu tady a pokud vás i letos čeká bohatá úroda, musíte si zapsat tento recept! Myslím, že jste ho ještě nedělali, protože i pro mě je to neokoukaná novinka. Je to zapečená cuketová roláda s kuřecím masem a sýrem v jemné smetanové omáčce, která je opravdu luxusním zážitkem, a každé sousto se vám bude doslova rozpouštět na jazyku. Tak pojďme na to!
Co budete na cuketovou roládu potřebovat
Na tento recept toho budete potřebovat trošičku víc, ale určitě nebudete litovat, protože to stojí za to.
- jedna větší cuketa
- 500g kuřecích prs
- 200g tvrdého sýra
- 200ml kuřecího vývaru
- 100g cibule
- 200ml smetany
- 3 stroužky česneku
- 8 vajec
- sůl a pepř dle chuti
Cuketu si nakrájíme na tenké plátky
Cuketu musíte umýt a opravdu dobře osušit papírovými utěrkami. Obě špičky cukety odkrojíte a zbytek nakrájíte na tenká kolečka. Kolečka by neměla být silnější než 5 milimetrů. Plátky osolte a opepřete. Nyní je čas na to předehrát si troubu na 180°C. Kolečka cukety si naskládejte na plech, který si před tím vyložte pečícím papírem.
Do jakékoliv misky vyklepněte osm vajíček, přisypte k nim čajovou lžičku soli a špetku pepře. Tuto směs pečlivě vyšlehejte do pěny. Tu potom naneste na plech s cuketami a vložte do trouby na 16 minut.
Nyní přichází na řadu náplň
Mezitím, co se roláda peče, si připravte náplň. Cibuli si oloupejte a nakrájejte nadrobno. Tu potom osmažte na pánvi dozlatova. Kuřecí prsíčka si nakrájejte na co nejtenčí nudličky a přidejte je na pánev k cibulce. Osolte a opepřete. Když máte maso opečené, zalijte ho vývarem a po chvilce i smetanou. Přiveďte k varu a míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
Teď přichází na řadu nejtěžší část
Upečené cuketové těsto opatrně odlepte od pečícího papíru, ale nechte ho na něm položenou. Pozor, musí být ještě teplé a všechno se teď musí dělat rychle, aby těsto nezačalo praskat. Nastrouhejte si sýr a posypte jím celou upečenou placku. Na tuto vrstvu potom rovnoměrně nalijte smetanovou omáčku a s pomocí papíru placku smotejte do rolády. Roládu položte na plech spojem dolů a vraťte ji zpět do trouby na dopečení. To bude trvat nějakých 15 minut.
Po dopečení začněte za chvilku podávat, aby byl sýr pořád krásně rozteklý. Nejen, že tahle dobrota krásně vypadá a voní, ona také úplně perfektně chutná. No zkuste to sami a uvidíte, že se budete olizovat.