Dokonalá domácí slanina! Vyzkoušejte tento jednoduchý recept

Slanina má své příznivce i odpůrce. Jedni ji považují za příliš tučnou a „nebezpečnou“ a druzí si její účinky nemohou vynachválit. Pravdou je, že výzkumy ohledně její prospěšnosti si tak trochu protiřečí. My však zastáváme názor, že pokud je jakákoliv potravina konzumovaná s mírou, nemůže rozhodně uškodit. Inspirujte se tímto receptem a připravte si domácí slaninu naloženou ve slaném nálevu. Pochutnáte si!

Potřebné suroviny na přípravu domácí slaniny

Před zahájením vaření si připravte tyto ingredience:

  • 2 kilogramy čerstvého vepřového bůčku (maso by být mírně narůžovělé, jiné barvy mohou značit zkázu)
  • 1 litr vody
  • 250 gramů soli
  • 2 hlavy česneku

Také budete potřebovat: 5 kuliček černého pepře, lžičku mletého pepře, 5 až 6 bobkových listů, lžíci hořčičných semínek, 2 kuličky nového koření.

Jak postupovat při přípravě domácí slaniny?

Nejprve si vepřový bůček pokrájejte na kusy, které budou široké asi 5 až 10 centimetrů. Poté si očistěte všechny stroužky česneku. K ruce si vezměte velkou sklenici s víčkem a navrstvěte do ní jednotlivé kusy vepřového bůčku.

Na řadě je příprava solanky. Do hrnce si napusťte dostatek vody, přidejte do ní sůl, bobkový list, černý pepř celý i mletý, hořčičná semínka, nové koření a povařte.

Až bude solanka hotová, nechte ji vychladnout a poté ji nalijte do sklenice k bůčku. Dobře nádobu zavíčkujte a nechte ji stát v kuchyni při pokojové teplotě.

Další den sklenici s masem uložte do chladu a po dvou týdnech si můžete pochutnat na dokonalé domácí slanině. Tu podávejte nejlépe s chlebem a nakládanými okurkami, či cibulkami. Hodit se k porci slaniny bude i strouhaný křen, nebo plnotučná, či kremžská hořčice.

Slanina vám při správném skladování vydrží i několik týdnů. Věřte však, že dlouho v lednici nespočine. Je totiž tak skvělá, že ji celá vaše rodina zkrátka neodolá. Přejeme vám dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]