Dokonalá mramorová bábovka s čokoládovou polevou

Bábovka je mezi lidmi v Česku velmi oblíbená. Každá hospodyňka má svůj vlastní recept, kterého se drží již po celá léta. Někdo do těsta přidává kokos, ovoce a jiný má rád bábovku klasickou mramorovou, která je vláčná, jemná a voňavá. Takovou si nyní můžete připravit společně s námi. Vynikající bude zejména s čokoládovou polevou.

Recept na mramorovou bábovku s čokoládovou polevou

Na přípravu oblíbeného dezertu si obstarejte tyto suroviny:

  • 3 vajíčka
  • 250 gramů moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 250 mililitrů smetany ke šlehání
  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 lžíci kakaového prášku
  • 100 gramů čokolády
  • trochu slunečnicového oleje

Jak postupovat při přípravě těsta na bábovku?

Nejprve si v míse rozmíchejte vejce s cukrem do pěny. Pak přilijte do směsi smetanu ke šlehání a vanilkový cukr. Na závěr do těsta přijde i prosetá polohrubá mouka a prášek do pečiva. Vypracujte metličkou, nebo mixérem hladké a polotekuté těsto.

K ruce si vezměte formu na bábovku a vymažte ji máslem a vysypte strouhankou, nebo kokosem. Do formy vlijte asi ¾ připraveného těsta a do zbylé čtvrtiny vsypte kakaový prášek. Vytvořte si kakaovou hmotu, kterou následně rovnoměrně vlijte na vanilkové těsto.

Pečení bábovky a servírování

Bábovku dejte péct do trouby na 35 minut při 180 stupních Celsia. Ideální bude, když si troubu před tím předehřejete. Upečenou bábovku nechte vychladnout a mezitím si připravte čokoládovou polevu. Čokoládu si rozpusťte ve vodní lázni a přikápněte k ní pár kapek slunečnicového oleje. Pak bábovku polevou přelijte a nechte alespoň dvě hodiny ztuhnout. Můžete dát piškot i do lednice. Pokud máte rádi kokos, je možné polevu posypat ještě kokosem.

Existuje mnoho dalších variant, jak bábovku vylepšit. Do těsta je možné zakomponovat klidně i čerstvé ovoce, které jste právě sklidili ze zahrádky. Skvělé budou například jahody, třešně, nebo například rybíz a borůvky. V případě, že máte v oblibě ořechy, můžete je jemně mleté také přisypat do těsta.

Kromě polevy z tmavé čokolády klidně použijte i polevu z té bílé. Buď samostatně nebo v kombinaci. Je to zkrátka je na vaší fantazii a preferencích. Bábovku v závěru krájejte na menší kusy a podávejte například s kopečkem čerstvé smetany, nebo se zmrzlinou. Přejeme vám dobrou chuť!

Tip na závěr

Vytvořte si netradiční bábovku, kterou lze naplnit oblíbeným krémem. Po upečení korpusu ji jednoduše rozřízněte napůl ze široka a navrstvěte do ní krém. Skvělý bude například čokoládový s pudinkem.

Až poté na bábovku nalijte polevu a dejte ztuhnout do lednice. Na krém je možné rovněž poklást plátky ovoce, jako například banány. Pokud nechcete zdlouhavě vymýšlet krém, navrstvěte na piškot obyčejnou smetanu čerstvě vyšlehanou do tuha.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]