Dokonalý zelný salát, který doplní vitamíny a skvěle chutná

Podzim se pomalu ale jistě blíží a s ním i různé virózy a nachlazení. Abyste svou imunitu posílili, je potřeba jíst zdravé potraviny, jako je tento zelný salát. Proč právě zelí? Jelikož je zeleninou, která je plná vitamínu C. S tímto perfektním salátem doplní vitamíny celá vaše rodina.

Jaké ingredience budete potřebovat na zelný salát?

Než se pustíte do práce, obstarejte si tyto důležité suroviny:

  • 5 kilogramů zelí
  • 2 kilogramy paprik různých barev
  • 1 kilogram cibule
  • 1 kilogram rajčat

Také budete potřebovat: 1 kilogram mrkve, 1 křen, čerstvý kopr, cukr, sůl, ocet a slunečnicový olej (200 mililitrů cca).

Jak připravit zelný salát?

Hlávky zelí očistěte, přepulte a pokrájejte ostrým nožem na jemné nudličky. Poté zeleninu vložte do velkého hrnce. Dále si opláchněte papriky, odstraňte stopky a semínka a také pokrájejte na tenčí proužky.

V další fázi najemno nasekejte i omytá rajčata spolu s čerstvým koprem a vše přidejte k zelí do hrnce. Pokračujte tím, že do směsi přihodíte očistěnou a nahrubo strouhanou mrkev, křen a na proužky nakrájenou cibuli.

Nakonec zeleninu zakápněte slunečnicovým olejem, přisypte cukr dle chuti, sůl, přilijte ocet a vše dobře promíchejte vařečkou. Do směsi můžete přidat i speciální koření na okurky, které dodá salátu lepší chuť. Promíchaný salát dejte na několik hodin stranou, aby zelenina pustila šťávu.

Dokončovací práce a plnění sklenic

Po několika hodinách slijte šťávu a salátem plňte sterilizované sklenice. Přikryjte je víčkem, vložte do hrnce s vodou a zavařujte asi deset minut na mírném plamenu.

Po uplynutí doby sklenice opatrně pomocí chňapky vytáhněte z hrnce, otočte dnem vzhůru, nechte vychladnout a uskladněte ve sklepě, či špajzu. Pak už si jen můžete po celý rok pochutnávat na vitamínové bombě v podobě lahodného zelného salátu. Ten se bude hodit hlavně k masitým pokrmům. Dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]