Dokonalý zelný salát se šunkou

Salát je nejvhodnějším pokrmem, pokud zatoužíte po lehkém obědě či večeři. A tento je přímo božský. Kromě toho, že je v podstatě nízkokalorický, doplní vašemu tělu i potřebné vitamíny díky vysokému podílu zelí. Pusťte se do přípravy, ochutnejte a nebudete litovat. 

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu zelného salátu se šunkou?

Než se pustíte do výroby zelného salátu, obstarejte si následující ingredience:

  • 400 gramů bílého čerstvého zelí
  • 200 gramů vepřové šunky
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 kus jarní cibule
  • 1 kus středně velké žluté cibule
  • ½ kusu červené cibule
  • 3 kyselé okurky
  • trochu slunečnicového oleje
  • sůl a pepř dle chuti

Jak postupovat při přípravě zelného salátu s šunkou?

Žlutou cibuli si oloupejte, nakrájejte na půlměsíčky a orestujte na troše slunečnicového oleje. Poté přidejte i cibuli červenou a na menší kousky pokrájené a omyté bílé zelí. Chvíli restujte a poté směs zeleniny vložte do velké mísy.

K ní následně přidejte na kostičky pokrájenou vepřovou šunku, najemno nasekanou jarní cibulku a dobře suroviny zamíchejte. Nakonec je čas na přípravu zálivky.

Příprava zálivky na salát a servírování pokrmu

Zálivku zhotovíte tak, že si pokrájíte na malé kostičky kyselé okurky a v misce je smícháte se zakysanou smetanou. Do dresingu přidáte trochu oleje, propojíte lžící a navrstvíte na zelný salát se šunkou.

V poslední fázi vše opět promísíte a podáváte například s kouskem celozrnného pečiva. Vegetariáni jednoduše vepřovou šunku vynechají a vznikne jim chutný pokrm na oběd, nebo večeři. Do salátu je možné zakomponovat i jiné oblíbené druhy zeleniny.

Hodit se bude například paprika, či vařený chřest a brokolice. Je jen na vás, jakým způsobem si jídlo dopřejete. Velcí milovníci sýrů mohou zelný salát zastrouhat rovněž čedarem, eidamem, nivou, gorgonzolou, nebo parmazánem. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]