Domácí bramborové knedlíky jako je dělávala vaše babička

Fotografie: Pexels

Toto jídlo je velmi chutné, vydatné a hodně snadno se připravuje. Podává se ve všech hospůdkách i velkých vyhlášených restauracích tady u nás v Česku. My je asi nejčastěji jíme ke špenátu.

Pokud dobře znáte naši českou kuchyni, tak určitě víte, že knedlíky jsou jedním z nejunikátnějších a nejoblíbenějších pokrmů. Obvykle se připravují z mouky, droždí nebo třeba housek. Ale je tu ještě další druh knedlíků, o kterém si dnes povíme. Bramborové knedlíky se vyrábí z brambor, ale vaří se úplně stejně jako jiné knedlíky. Dělají se jak s náplní, tak bez a rozhodně stojí za to si obě varianty vyzkoušet doma.

Co budete potřebovat

Na přípravu těchto knedlíku toho moc potřebovat nebudete. Všechno z toho, co se používá, máte doma, takže není potřeba žádný velký nákup.

  • dvě brambory
  • jedno vejce
  • 150g pšeničné mouky
  • sůl dle chuti
Fotografie: Pexels

A můžete jít vařit

Brambory si omyjte a oloupejte. Poté oloupané brambory vařte v osolené vodě do měkka. Bude to trvat asi 30 minut. Aby vám brambory rychleji vychladly, tak po uvaření je propláchněte ledovou vodou. Brambory nastrouhejte a poté i rozmačkejte. Přidejte 125g mouky, vejce a sůl. V případě, že by těsto nešlo dát dohromady, přidejte ještě trošku vody. Smíchejte všechno tak, abyste získali hladké těsto, které se nelepí.

Fotografie: Pexels

Na pracovní plochu nasypte zbytek mouky. Na mouku položte těsto, které taky trošku posypte moukou, protože poté se vám bude lépe pracovat. Těsto si rozdělte na dvě části a každou si vyválejte do dlouhého knedlíku. Velký hrnec si naplňte horkou vodou a přiveďte k varu. Knedlíky opatrně vložte do vroucí vody a průběžně míchejte vařečkou, aby se vám těsto nepřichytlo. Vařte asi 12 minut. Po vyndání nechte několik minut zaschnout a poté oba knedlíky otočte, aby uschla i spodní strana. Tak a máte hotovo!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]