Chipsy či brambůrky jistě netřeba představovat. Tuto pochoutku si velice rádi dopřáváme, byť víme, že v kupované podobě je to trochu prohřešek proti zdravému stravování.
Nedávno jsme fandili našim hokejistům, zanedlouho budeme napjatě sledovat pařížské olympijské hry. Co v našich končinách neodmyslitelně patří k fandění? Ano, jsou to nejrůznější pochutiny, v jejichž čele již dlouhá léta stojí brambůrky. Dle legendy kuchař z New Yorku George Crum vytvořil chipsy jako reakci na stížnost zákazníka, který opakovaně tvrdil, že jeho brambory jsou příliš silné. Crum nakrájel brambory na velmi tenké plátky, osmažil je a podal jako křupavé, solené chipsy. Zákazník byl nadšený a bramborové chipsy se brzy proslavily.
Chipsy hotové „vcukuletu“
Vyzkoušejte si připravit tuto oblíbenou pochoutku i doma. Nebudete potřebovat víc než tři základní suroviny, tedy pokud nebudete experimentovat s dalším dochucením. A kromě smažení v oleji můžete zvolit i pečení v troubě. Navíc obdobně lze připravit i plátky jiné zeleniny, například celeru či červené řepy. Fantazii se zde meze nekladou.
Ingredience na domácí brambůrky (dvě porce):
- 4 větší brambory (varný typ B – přílohové)
- 200 ml řepkového oleje
- Sůl
Slavný český šéfkuchař prozradil tajemství jeho vyhlášených bramboráků. Za vším stojí tato 1 přísada
Postup přípravy domácích brambůrek
- Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (2 až 3 mm).
- Důkladně je osušte ubrouskem. Tento krok je důležitý, aby brambůrky byly křupavé a nepřipalovaly se.
- V menším vyšším hrnci rozpalte olej. Poznámka: Je možné též využít klasickou nebo horkovzdušnou fritézu.
- Plátky brambor smažte dozlatova.
- Osmažené brambůrky položte na ubrousek, aby nasákl přebytečný tuk. Poté je můžete ochutit solí (přidat lze i například česnek či různé druhy koření).
- Tip: Brambůrky lze také péci v troubě předehřáté na 200 °C. Doba pečení je zhruba 30 minut (dle trouby).
Napište komentář