Domácí croissanty krok za krokem

Milujete aroma a chuť francouzských křehkých rohlíčků, které se nazývají croissanty? Pak neváhejte a připravte si je nyní s naším skvělým receptem. Výsledek určitě nadchne nejen vás, ale i celou vaši rodinu. Domácí croissanty uvítáte jak na snídani, tak i na sladkou a rychlou svačinku. Plnit je můžete čímkoliv, co rádi mlsáte.

Potřebné suroviny na přípravu domácích croissantů

Na těsto budete potřebovat následující ingredience:

  • 4 vejce
  • 250 gramů másla
  • 1 balení sušeného droždí
  • 3 lžíce krupicového cukru

Také se neobejdete bez: sklenice teplého mléka a 4 sklenic hladké mouky. Na náplň lze použít kondenzované mléko, čokoládu, nebo ovocný džem.

Jak postupovat při přípravě domácích croissantů?

V hrnku si smíchejte teplé mléko se sušeným droždím a trochou cukru. Nechte vzejít kvásek. V míse si pak rozšlehejte vejce, přilijte rozpuštěné a vychlazené máslo, kvásek a postupně také přidávejte prosátou hladkou mouku.

Vypracujte rukama, nebo vařečkou měkké, hladké a mírně lepivé těsto. To rozdělte na 4 kousky. Každý bochánek vyválejte na vále na tenčí plát.

Poté pomocí rádla na pizzu rozdělíte kruhový plát na trojúhelníčky od středu k okraji. Jejich vnitřek posypejte cukrem (možné je vložit i dvě až tři kostičky čokolády, nebo potřít džemem) a těsto zarolujte do tvaru croissantu. Jednotlivé rohlíčky potřete rozšlehaným vejcem, nebo mlékem a vyskládejte na plech vystlaný pečícím papírem.

Dejte do trouby péct na 15 až 20 minut při 180 stupních Celsia. Upečené croissanty nechte vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte s šálkem kávy, nebo kakaa. Croissanty je možné rovněž polít čokoládovou polevou a posypat kokosem.

Skvělé budou namazané domácí marmeládou, nebo džemem. Konzumovat je můžete klidně i s oblíbeným jogurtem, nebo sladkým tvarohem. Pokud zatoužíte po slaných rohlíčcích, postačí jen v těstě ubrat cukru, přidat soli a máte skvělou chuťovku k pivu, či vínu. Dobrou chuť!