Vyzkoušejte fantastický recept na domácí klobásy a nikdy víc nebudete chtít kupované

Pokud chcete v dnešní době koupit opravdu kvalitní klobásy, musíte pozorně číst složení a připlatit si nemalou částkou. Můžete si je ale připravit i doma.

Pravdou je, že v dnešní době je na trhu dostupné obrovské množství různých druhů uzenin. Od nejlevnějších až po ty velmi kvalitní, za které si ale připlatíte nemalou částkou. Vyrobit si doma své vlastní klobásy sice vyžaduje trochu úsilí a času, ale velkou výhodou určitě je, že budete mít přehled o surovinách, které do směsi přidáváte a velkou radost z dobře odvedené práce. Především chuť čerstvých domácích klobásek se nedá srovnat s těmi kupovanými. Stačí pouze pár běžně dostupných ingrediencí a můžete začít.

Pro přípravu domácích klobásek budete potřebovat

  • 2,5 kg masa
  • 300 g sádla nebo tučnějšího kusu masa
  • 1 hlavička česneku
  • 10 g nakládací (dusitanové) soli
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 2 g muškátový oříšek
  • 150 ml vody

Postup pro přípravu domácích klobásek

Nejdříve maso i sádlo (případně tučnější kus masa) nakrájejte na malé kousky. Vložte do větší hluboké mísy a přidejte oba druhy soli, muškátový oříšek a pepř. Důkladně promíchejte nejlépe za pomocí předem umytých rukou. Tuto směs přikryjte poklicí a nechte odpočívat jeden den v lednici.

Oloupejte česnek a dejte ho do mlýnku na maso. Z připravené směsi oddělte polovinu masa a vložte do mlýnku. Společně s česnekem maso pomocí mlýnku pomelte a vraťte zpátky k odleželému masu. Společně všechno velmi důkladně promíchejte. Podle potřeby přidejte sůl a pokud je směs příliš suchá, přilijte ledovou vodu.

Plnění a pečení domácích klobásek není žádná věda

Směs připraveného masa budete plnit do střívek. Ty zakoupíte u řezníka nebo na internetu. Vybrat si můžete buď jemnější skopová střívka nebo širší vepřová, která jsou pevnější a vhodná pro začátečníky. Nešetřete na nich, vybírejte vždy ty nejkvalitnější, aby se vám při práci netrhaly.

Maso můžete plnit do střívek buď přímo pomocí mlýnku na maso, kdy použijete vhodný nástavec. V případě tohoto receptu, kdy chcete zanechat polovinu masa nemletou, zvolte raději ruční narážečku klobás. Na tu natáhnete střívko, které na jednom konci uzavřete pomocí pevného uzlíku a naplníte připravenou směsí.

Oba konce dobře upevněte, propíchejte tenkou jehlou a přes noc nechte odležet v lednici. Poté klobásy vyrovnejte na plech a vložte do trouby. První hodinu pečte na pouhých 50 stupňů, teplotu zvyšte na 80 stupňů a pečte další 3 hodiny. Klobásy otočte a pokračujte v pečení ještě 2 hodiny.

Na videu můžete shlédnout podrobný návod. Příprava je sice časově trochu náročnější, ale výsledek určitě stojí za to. Budete mít k dispozici domácí klobásky, kterými určitě potěšíte vaši návštěvu a můžete je použít i jako součást některých pokrmů. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]