Domácí kondenzované mléko vás vyjde velmi levně. A dobré je stejně tak, jako to kupované

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu domácího kondenzovaného mléka?

Obstarejte si tyto ingredience:

  • 200 gramů krupicového cukru
  • 200 mililitrů mléka
  • 20 gramů másla

Množství surovin můžete samozřejmě dle potřeby navýšit.

Jak postupovat při přípravě domácího kondenzovaného mléka?

K ruce si vezměte silnostěnný hrnec střední velikosti a vložte do něj máslo, vlijte mléko a vsypte krupicový cukr. Vše zahřívejte na středním plamenu po dobu asi deseti minut. Nakonec směs odstavte z plotny a nechte zchladnout. Ochlazováním mléko zhoustne. Přelijte jej do uzavíratelné sklenice a uložte v lednici do dalšího upotřebení.

Tip na závěr: Žemlovka s kondenzovaným mlékem

Když už se vám podařilo připravit si skvělé a levné domácí kondenzované mléko, můžete jej použít k zhotovení netypické, ale lahodné žemlovky. Potřebovat budete tyto ingredience:

  • 3 až 4 větší jablka
  • mletou skořici dle chuti
  • několik starších rohlíků nebo housek
  • asi šálek domácího kondenzovaného mléka
  • cca 100 mililitrů obyčejného mléka
  • 2 hrstky nasekaných mandlí

Postupujte jako při přípravě klasické žemlovky. Rohlíky si nakrájejte na kolečka a krátce je namočte v mléce. Poté je vyskládejte na dno zapékací misky, kterou jste předtím vymazali máslem. Na pečivo poklaďte také loupaná a nastrouhaná jablíčka, posypte skořicí a polijte kondenzovaným mlékem dle preferencí. Zbytek rohlíků navrstvěte na povrch, posypte nasekanými mandlemi a dejte zapékat do trouby na zhruba deset minut při 170 °C. Podávejte teplé, avšak pokrm je dobrý i studený. Přejeme dobré chutnání.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]