Nejlahodnější vaječňák pod sluncem: Něco tak dobrého jsem ještě nepila! Kouzlo spočívá v této ingredienci

Božsky krémový, jemně kořeněný domácí vaječný likér s bílým rumem a spousty smetany můžete upíjet samotný u praskajícího krbu, anebo jej použijte jako součást domácích dezertů.

Receptů na domácí vaječné likéry je na internetu spousta a v mnohém se mezi sebou liší. Základní suroviny bývají stejné, liší se ovšem jejich poměr a také způsob dochucení. S tím se v mnoha receptech vůbec nepracuje a likér se ponechává čistý, maximálně s trochou vanilkového cukru. Ve skutečnosti je to pečlivě vybrané koření, které dodá likéru osobitý charakter a dokonalou výslednou chuť a výraz. Není to přitom nic, co byste neměli neustále doma. Jen je dobré vědět, jak koření použít.

Ingredience

  • Plnotučné mléko – 250 ml
  • vaječné žloutky – 10 ks
  • cukr – 300 g
  • vanilkový cukr – 1 sáček
  • bílý rum – 150 ml
  • brandy – 150 ml
  • 33% smetana – 150 ml
  • vanilkový lusk – 1 ks
  • celá skořice – 1 tyčinka
  • hřebíček – 5 ks
  • muškátový oříšek – dle chuti

Návod na přípravu

Mléko zahřejte v hrnci na sporáku a přiveďte ho k varu. Do mléka přihoďte na kousky nalámaný vanilkový lusk, tyčinku skořice a pět hřebíčků. Společně na mírném ohni vařte alespoň 5 minut, aby se příchuti koření nasákly do mléka. Po dovaření ochucené mléko přelijte přes jemné sítko nebo kousek plátýnka, abyste z něj odstranili veškeré zbytky koření. To už teď nebudete potřebovat.

Mezitím ve větším hrnci vyšlehejte vaječné žloutky s obyčejným a vanilkovým cukrem do hladké konzistence. Do vaječné směsi postupně zapracujte také scezené ochucené mléko. Hrnec se směsí položte zpátky na sporák a na mírném ohni vařte za stálého míchání, dokud budoucí likér nezhoustne na krémovitou konzistenci.

Fotografie: Pixabay

Během zahřívání není nutné, aby směs dosáhla bodu varu. Jakmile získá požadovanou konzistenci, přelijte ji z hrnce do velké mísy a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Do vychladlé vaječné směsi přilijte koňak a bílý rum a dobře promíchejte. Na závěr přilijte nevyšlehanou plnotučnou smetanu, znovu dobře promíchejte a nechte v lednici vychladit. Hotový likér podávejte poprášený trochou strouhaného muškátového oříšku a ve vysokých a širokých skleničkách. Muškátový oříšek dodá likéru vytříbenou pikantní a téměř luxusní příchuť. Takový vaječný koňak jste ještě nepili.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*