Univerzální kvasnicové těsto: Vylepšili jsme původní recept. Můžete jej použít na pizzu, koláče, domácí chléb a mnoho dalšího

kvasnicové těsto

Občas člověka přepadne chuť na pizzu či na buchty, ale kupované těsto často bývá nekvalitní. Řešením je tento recept na domácí kvasnicové těsto.

Kupované těsto leckdy nebývá po upečení úplně ideální. Někdy se například drolí či přímo při pečení nadělá nějakou tu neplechu. Když už se takové těsto povede upéct, nechutná tak, jak si člověk představuje. To pro spoustu lidí znamená to, že je na čase začít vytvářet vlastní těsto. Kamenem úrazu ale bývá, že mnohdy nevědí, jak na to. Tento problém by mohl vyřešit právě tento recept, díky kterému vytvoříte těsto, jenž jde použít univerzálně na více pokrmů.

Co budete potřebovat

  • 950 g mouky
  • 500 ml teplé vody
  • 10 g sušeného nebo 30 g čerstvého droždí
  • 50 ml oleje
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1 čajová lžička soli

rozmačkané droždí s cukrem

Začněte nejdříve droždím

Vezměte si dostatečně velkou mísu na to, aby se vám do ní později vešlo celé těsto. Prvním krokem bude zpracování droždí. Vezměte buď sušené, nebo čerstvé droždí a v misce jej důkladně rozdrobte. K rozdrobenému droždí přidejte cukr a pomocí lžíce vše důkladně rozmačkejte a promíchejte. Použijte k tomu malinko vody, aby se vám s droždím a cukrem lépe pracovalo.

metlička, voda, mouka

Vezměte do ruky metličku

Jakmile se vám povede důkladně rozmíchat a spojit cukr s droždím, vezměte si k ruce metličku. Do misky přilijte půl litru teplé vody a nasypte 100 g mouky. Všechno metličkou rozmíchejte tak, aby vám nevznikly žádné hrudky. Po promíchání nechte malou chvilku mouku s vodou uležet, a ještě jednou zkontrolujte, zda je opravdu bez hrudek. Ty by totiž páchaly později velikou neplechu.

miska, lžíce, mouka

Postupně přisypte mouku

Pokud máte směs již kompletně bez hrudek, je na čase přikrýt mísu utěrkou. Takto přikrytou mísu nechte 10 až 15 minut na nějakém teplém místě, aby kvasnice začaly správně pracovat. Po uplynutí této doby utěrku z mísy sundejte a přisypte do směsi sůl. Pomocí lžíce vše rozmíchejte a během rozmíchávání pomalu přisypávejte mouku.

kynoucí těsto v míse

Těsto nechte kynout

Ve chvíli, kdy vám již nejde těsto míchat lžící, je na čase jej zpracovat rukama. Rukama hněťte těsto tak dlouho, dokud se vám nezačne odlepovat od stěn mísy. Konzistence těsta by zároveň měla být pružná a měkká. Následně přemístěte těsto do čisté mísy a znovu ji přikryjte utěrkou nebo například potravinářskou fólií. Takto nechte těsto kynout 40 až 50 minut.

nakynuté těsto

Těsto zpracujte podle sebe

Po uplynutí doby kynutí máte těsto již připravené k tomu, abyste z něj vytvořili váš oblíbený pokrm. Výhodou je, že lze těsto použít k pečení několika pokrmů. Můžete si z něj udělat vynikající domácí pizzu či upéct skvělé plněné buchty. Je čistě jen na vás, k čemu těsto použijete a jaké úžasné jídlo z něj vytvoříte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*