Jestliže jste si zamilovali výrobky z listového těsta, pro které ale obvykle chodíte do obchodu, máme pro vás recept na domácí listové těsto, s nímž ušetříte a navíc je mnohem chutnější.
Listové těsto je typické svou křehkostí a vzdušnou texturou, která se hodí k široké škále sladkých i slaných dobrot. Snadno se skladuje a dá se i zamrazit, což je důvod, proč se stalo oblíbeným prodejním artiklem všech supermarketů. I když je celkem levné, bude ještě levnější, pokud si jej připravíte doma. Mimoto bude domácí těsto vždy chutnat mnohem lépe než to kupované. Připravte si ho zásobu do mrazáku a mějte ho při ruce vždy, když vás přepadne chuť na něco dobrého.
Ingredience
- Hladká mouka – 1 kg
- máslo – 800 g
- vejce – 2 ks
- sůl – 1 lžička
- 5 až 7% ocet – 2 lžíce
- studená voda – 350 ml
Návod na přípravu
Studené máslo nastrouhejte na struhadle a v průběhu jej pravidelně namáčejte do mouky. Zbytek mouky pak prosejte k nastrouhanému máslu a promíchejte. Samostatně smíchejte ocet s jednou lžičkou soli a dvěma vejci a přilijte také studenou vodu.
Začněte hníst mouku s máslem a postupně k nim přilévejte směs octa, vody a vajíček. Vypracujte homogenní a nelepivé těsto, které zformujte do tvaru koule a tu rozdělte na dvě části. Každý kus těsta zabalte do igelitové fólie a dejte do lednice vychladit alespoň na 2 hodiny. Poté je buďto použijte na výrobu slaných či sladkých výrobků, anebo těsto zamrazte na pozdější použití.
Napište komentář