Koláčky se zakysanou smetanou podle mojí babičky. Starý recept ze zešítku z roku 1989 válcuje internet. Nic tak dobrého už se dnes neprodává, doma si je přesto upéct můžete

Kynuté koláče se zakysanou smetanou jsou vláčné a lahodné. Vhodné ke snídani i ke svačině. Navíc nejsou vůbec těžké na přípravu.

Jste-li fanoušky koláčů, plněných buchet, zakysané smetany, sýrů a kynutého těsta, zkuste do svého seznamu receptů přidat i tento, jemné housky se zakysanou smetanou. Všechny tyto recepty jsou si podobné, pouze se liší náplní, tudíž můžete zapojit fantazii a plnivo měnit dle momentální chuti. Důležité je získat dobře kynuté a vláčné těsto.

Provoňte domácnost lahodným pečivem

Co může být příjemnější než přijít domů z práce a cítit, jak se jídlo peče v troubě. Zvláště, když se jedná o koláče. Zajímavé na tomto receptu je, že neobsahuje žádné vejce, na které jsme při přípravě většiny druhů těst zvyklí. Ani není příliš sladké, všeho je tak akorát. A co víc, není ani tak kalorické.

Ingredience na přípravu koláčů se zakysanou smetanou

Ze všeho nejdříve si zkontrolujte, zdali máte doma všechny potřebné ingredience na přípravu kynutých koláčů se zakysanou smetanou. Co se týká kynutého těsta, vždy dbejte na přesné množství v receptu, abyste získali krásně vláčné těsto. Na poměru surovin vždy záleží.

  • 115 g cukru
  • 1 ČL sušeného droždí
  • 2 vejce
  • 425 g pšeničné mouky
  • 225 ml mléka
  • 45 g másla
  • 1 ČL kukuřičného škrobu
  • 200 g zakysané smetany
  • Vanilkový extrakt podle chuti
  • Sůl podle chuti

Jak postupovat krok po kroku

Mléko mírně zahřejte a smíchejte se 3 lžícemi cukru a s droždím. Nechte 5-10 minut, dokud se nevytvoří kvásek. Mezitím rozpusťte máslo a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Poté přidejte prosátou pšeničnou mouku se solí a vzniklý kvásek. Těsto rukama uhněťte do hladké a vláčné konzistence. Jakmile budete spokojeni s jeho vzhledem, zakryjte jej vlhkou utěrkou a odložte na teplé místo, kde bude v klidu kynout.

Než vám těsto vykyne, připravte si náplň ze zakysané smetany. Smíchejte 30% zakysanou smetanu se 2 lžícemi cukru, kapkou vanilkového extraktu a kukuřičným škrobem. Vše pečlivě promíchejte a popřípadě dochuťte dle vlastní volby.

Jakmile je těsto vykynuté, vyklopte jej na pracovní plochu lehce zasypanou hladkou moukou. Rozdělte pomocí nože na 8 stejných dílů, vytvarujte z každého kouli o stejné velikosti a opět přikryjte vlhkou utěrkou a nechte ještě chvíli kynout. Poté si před sebe vezměte každý kus zvlášť a pomocí sklenice vytvořte uprostřed prohlubeň, kam přijde náplň.

Rovnoměrně plnivo rozetřete do otvoru v těstě. Až budete mít takto všechny díly připravené, vyskládejte na plech s pečicím papírem a vložte do předem vyhřáté trouby na 220 stupňů. Pečte asi 20 minut. Přejeme dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]