Listové těsto už nikdy nemusíte kupovat, připravte si ho doma z obyčejných surovin

Jestliže jste si zamilovali výrobky z listového těsta, pro které ale obvykle chodíte do obchodu, máme pro vás recept na domácí listové těsto, s nímž ušetříte a navíc je mnohem chutnější.

Listové těsto je typické svou křehkostí a vzdušnou texturou, která se hodí k široké škále sladkých i slaných dobrot. Snadno se skladuje a dá se i zamrazit, což je důvod, proč se stalo oblíbeným prodejním artiklem všech supermarketů. I když je celkem levné, bude ještě levnější, pokud si jej připravíte doma. Mimoto bude domácí těsto vždy chutnat mnohem lépe než to kupované. Připravte si ho zásobu do mrazáku a mějte ho při ruce vždy, když vás přepadne chuť na něco dobrého.

Ingredience

  • Hladká mouka – 1 kg
  • máslo – 800 g
  • vejce – 2 ks
  • sůl – 1 lžička
  • 5 až 7% ocet – 2 lžíce
  • studená voda – 350 ml

Návod na přípravu

Studené máslo nastrouhejte na struhadle a v průběhu jej pravidelně namáčejte do mouky. Zbytek mouky pak prosejte k nastrouhanému máslu a promíchejte. Samostatně smíchejte ocet s jednou lžičkou soli a dvěma vejci a přilijte také studenou vodu.

Začněte hníst mouku s máslem a postupně k nim přilévejte směs octa, vody a vajíček. Vypracujte homogenní a nelepivé těsto, které zformujte do tvaru koule a tu rozdělte na dvě části. Každý kus těsta zabalte do igelitové fólie a dejte do lednice vychladit alespoň na 2 hodiny. Poté je buďto použijte na výrobu slaných či sladkých výrobků, anebo těsto zamrazte na pozdější použití.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]