Jemné a voňavé máslové sušenky si vytvoříte doma

Pokud milujete máslové sušenky, máme pro vás úžasný recept, na lahodné máslové sušenky. Jsou ideální pro děti i dospělé. Připravit je můžete jen tak nebo na párty.

Na máslových sušenkách je sympatické, že na ně nepotřebujete žádné zvláštní suroviny, jejich výroba je v podstatě jednoduchá a hlavně rychlá. A oslníte s nimi veškeré osazenstvo rodiny nebo zahradní party. Chutnat budou jak dětem, tak dospělým. Skvělé jsou jen tak, k čaji nebo ke kávě. Vyzkoušejte je a uvidíte sami.

Nejprve vypracujte těsto

Připravte si 320 gramů hladké mouky, 100 gramů zakysané smetany a stejné množství másla. Připravte si také 8 gramů vanilkového cukru, 5 lžic cukru, lžičku prášku do pečiva, špetku soli a kůru z jednoho citronu. Z lednic vyndejte také dvě vejce. Do mísy nasypejte hladkou mouku a prášek do pečiva. Přidejte sůl, dvě lžíce cukru a samozřejmě i vanilkový cukr. Suché ingredience následně promíchejte. Míchejte důkladně a pak přidejte máslo.

Vhodné je před použitím máslo nechat změknout a nakrájet na malé kostičky. Rukama pak prohněťte sypké potraviny s máslem a zadělejte drobivou hmotu. Až potom do těsta vyklepněte jedno vajíčko. Následně přidejte také zakysnou smetanu a zpracovávejte dokud nezískáte pružné a zároveň měkké těsto. Připravené těsto potom překryjte potravinářskou fólii, případně utěrkou a nechte 15 minut odpočívat.

Pokračujte v přípravě sušenek

Těsto vyklopte na pomočený vál a válečkem vyválejte na kulatý plát o síle asi půl centimetru. Nevadí, když bude těsto trochu vyšší. Do malé mističky vyklepněte vajíčko a vidličkou rozšlehejte do jemné pěny. Vajíčkem pak pomažte celou placku a posypte ji cukrem. Nezapomeňte si předehřát troubu na 180 stupňů a plech si vyložte pečícím papírem. Poté si vezměte zubaté rádýlko, případně nožík či kráječ na pizzu.


Připravený plát těsta potřený vejcem a posypaný cukrem rozporcujte na malé trojúhelníčky. Samozřejmě můžete z těsta vytvořit i jakékoli jiné tvary. Je možné ho i vykrájet vykrajovátkem na cukroví. Rozkrájené porce položte na plech a nechte malé mezírky. Sušenky pečte asi 25 minut. Vyndejte je tehdy, až budou zlatavé a cukr na jejich povrchu se trochu rozpustí. Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout a podávejte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]