Pokud máte rádi slané nebo sladké záviny z listového těsta, jistě oceníte recept na domácí těsto, které je mnohem chutnější než kupované a zvládne ho i začátečník.
Skvělé je, že domácí listové těsto si můžete připravit kdykoliv budete mít čas a dát si ho do mrazáku, stejně jako to kupované. Rozmrazíte si ho až dle potřeby. Potřebovat na něj budete jen obyčejné potraviny, stejně jako na každé jiné těsto. Pokud pravidelně pečete, pravděpodobně je všechny do jedné budete mít doma v lednici nebo ve špajzu.
Co budete potřebovat na přípravu?
Na listové těsto potřebujete 200 mililitrů teplé vody a stejné množství mléka. Pak potřebujete lžičku soli a 8 gramů sušeného droždí. Připravte si také 800 gramů hladké mouky, jedno vejce a 160 gramů změklého másla. Těsto začněte připravovat tak, že si promícháte mléko s teplou vodou, solí, vejcem, sušeným droždím a nakonec přisypete prosátou hladkou mouku. Ze všech potravin pak vypracujte hladké homogenní těsto vláčné konzistence.

Jak listové těsto skladovat
Následně všechny pomazané pláty těsta naskládejte na sebe a přejeďte je válečkem. Z této placky jednotlivých částí pak vytvořte jakýsi závin. Jednoduše těsto srolujte. Závin pak nakrájejte na stejně široké porce. Takto můžete připravené těsto skladovat v lednici, případně i v mrazáku až do té doby, než s ním budete pracovat dál. Pokud chcete rovnou péct, dejte těsto alespoň na hodinu odpočinout do lednice a pak pokračujte.

