Kynuté těsto, které nepotřebuje mléko ani vejce, přesto je lahodné

Věřte, že lahodné kynuté těsto lze udělat i bez mléka a vajec. Základ je jednoduchý a výsledek nadchne každého strávníka. 

Především v podzimním a zimním období si dokážeme kynuté buchty a jiné sladké pečivo vychutnat nejvíce. Chutná totiž mnohem lépe, než kterékoliv jiné období. Nejlepší na tomhle univerzálním těstě je, že ho lze použít na sladký, ale také slaný způsob. Naplnit ho můžete jak masem a houbami, tak i mákem, ořechy či marmeládou. Těsto je lehké, hebké a rozplývá se na jazyku.

Připravte si tyto suroviny

  • 500 gramů hladké mouky
  • 1,5 lžičky droždí
  • 0,5 lžičky soli
  • 1 čajová lžička cukru
  • 330 mililitrů vlažné vody
  • 60 mililitrů oleje

Postup přípravy kynutého těsta

Připravte si malou misku, ve které smícháte suché droždí a čajovou lžičku droždí. Nyní k surovinám přidejte malé množství vlažné vody, pouze na rozmíchání a vytvoření pasty. Dále ke směsi přidejte půl polévkové lžíce mouky a vše dobře promíchejte. Nyní přidejte zbytek vlažné vody. Kvásek přikryjte čistou textilií a nechte alespoň deset minut odpočívat. 

Nyní si vezměte větší mísu, do které přidáte kvásek a jednu sklenici hladké mouky promíchané s půl lžičkou soli. Směs promíchejte a odložte na teplé místo, nechte po dobu třiceti minut kynout. Těsto by mělo zvětšit svůj objem. Jakmile uplyne třicet minut, přidejte do těsta slunečnicový olej a prosejte zbylou mouku.

Poslední fáze přípravy

Veškeré suroviny promíchejte. Jakmile budete mít vytvořené těsto, přeneste jej na pracovní plochu a ještě alespoň deset minut propracujte v rukou. Můžete si jej mírně podsypat, aby se nelepilo na stůl či vál. Jakmile budete mít hladké a pružné těsto, umístěte ho do mísy, kterou olejem vymažte. Vršek těsta poprašte moukou nebo potřete olejem. Těsto opět přikryjte čistou textilií a nechte 45 minut kynout. 

Po této době je těsto připraveno k použití. Rozválejte ho, naplňte například houbami praženými na cibulce a sádle, posypte tučným sýrem a dejte upéct. Vršek těsta můžete potřít žloutkem, ale také nemusíte.

Lahodný je také špenát a šunka se sýrem. Kombinací na slaný způsob je opravdu mnoho. To stejné platí i o sladké náplni, například tvarohová, ořechová nebo maková je dokonalá.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]