Nejuniverzálnější kefírové těsto bez droždí: Upečete z něj naprosto cokoliv

Není nad to, než se kdykoliv moct zakousnut do domácího pečiva. To se ovšem dnes už moc nenosí a mnoho lidí si jej spíše koupí. Těsto přitom není náročné na vytvoření. 

Máte chuť si udělat domácí kefírové těsto? Má hned několik výhod, hlavní z nich je ta, že je kompletně univerzální a vytvoříte z něj mnoho druhů pečiva. Zároveň se více než snadně připravuje, takže máte prakticky jistotu, že se vám vždy povede. Po jeho dopečení bude vždy vzdušné a nadýchané. No a za jeho suroviny ani neutratíte moc peněz.

Ingredience a postup přípravy těsta

Budete potřebovat:

  • Padesát mililitrů rostlinného oleje
  • Pět set mililitrů kefíru
  • Jednu čajovou lžičku jedlé sody
  • Dvě čajové lžičky cukru
  • Jednu čajovou lžičku soli
  • Jedno vejce
  • Asi osm set gramů hladké mouky
  • Jednu větší mísu
  • Síto
  • Potravinovou fólii
  • Pánev
Fotografie: Unsplash

Základem všeho je, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu, jinak to nebude fungovat. Díky tomu se těsto krásně ustálí a bude rovnoměrné, poté se bude lépe péct. Vezměte si síto a mouku přes něj prosejte do mísy, jen cca sklenici si nechejte na potom, poté do ní přidejte sodu, sůl a cukr. Vše důkladně promíchejte dohromady.

Jednoduchý recept zvládne naprosto každý

Jakmile budete mít suché suroviny promíchané dohromady, přelijte k nim i teplý kefír a uhněťte ručně těsto. Důvod, proč jste si předtím mouku odložili do sklenice, je ten, že vám možná bude stačit ta, kterou jste již přidali. Pokud ovšem ne, tak postupně tu, kterou jste si odložili, dosypávejte do těsta, dokud nebude hladké a vláčné. Zároveň to nesmíte přehnat, jinak by se vám těsto špatně peklo.

Následně mísu zabalte do potravinové fólie a nechejte těsto na cca jednu hodinu odležet. Nyní je jen na vás, co se rozhodnete upéct. Těsto můžete klidně naplnit džemem a udělat si z něj ovocné koláčky. Jakmile se rozhodnete, co chcete udělat, si do pánve nalijte rostlinný olej a rozehřejte jej. Těsto do ní vložte a smažte z obou stran dozlatova. Hned můžete podávat, dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]