Správný postup zmražení chleba uchová jeho kvalitu

Správný postup jak zmrazit chléb mnoho lidí neovládá. Přitom zachování základních pravidel se podepíše na jeho kvalitě i chuti. Poradíme vám správný postup, se kterým se nemusíte obávat chleba do mrazáku vložit. Bude stále dokonalé kvality, ale i chuti. Co byste si měli pamatovat?

Chléb nechte vychladnout

První pravidlo je to, že byste nikdy neměli mrazit ještě teplý chleba. Pokud přinesete z obchodu čerstvě upečený bochník, je třeba ho nechat při pokojové teplotě chladnout. Až potom můžete přistoupit k tomu, že ho vložíte do mrazáku. Teplý chléb je totiž plný vlhkosti a ta by nedělala dobrotu. Vytvořily by se zde ledové krystalky a při rozmrazování by to mohlo vést dokonce i k plísním.

Chleba nakrájejte

Další bod postupu, jak zmrazit chléb vás vede k tomu, že je vhodné ho nakrájet na menší kousky. A to třeba na polovinu, nebo na čtvrtku. Z důvodu následujícího použití není vhodné mrazit celý bochník najednou. To by mohlo komplikovat i jeho následné rozmrzání. Též je možné zamrazit i jednotlivé krajíce. V takovém případě by však měl být balen každý zvlášť.

Jedině v sáčku

Jak zmrazit chléb, aby si stále zachoval svou kvalitu? Je třeba ho dobře zabalit do sáčku. Nejprve do jednoho, potom i do druhého. Jedině tak stoprocentně zajistíte, že k pečivu nebude moci vzduch, tedy v daném případě mráz, který by ho mohl vysoušet. Balení do papíru, které se doporučuje běžně, není při mrazení vhodné. To proto, že papír před vysoušením mrazem neochrání.

Čím dříve, tím lépe

Pokud se chystáte na zmrazení chleba, udělejte to hned, dokud je ještě čerstvý a měkký. Jedině tak tuto jeho strukturu zachováte i po rozmrazení. Když ho dáte do mrazáku až po několika dnech, nemůžete čekat, že bude po vyndání čerstvý. Ani to ale není důvod k jeho vyhození. Když bude tvrdší, hodí se třeba na topinky, nebo také na zahuštění gulášů a jiných omáček.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]