Opomenutá metoda skladování česneku: Podpoří chuť a vydrží až 6 měsíců v leckterých podmínkách

Fotografie: Depositphotos

Česnek je pro většinu hospodyněk nezastupitelná potravina a používáme ho k dochucení mnoha pokrmů. Jak ho po sklizni udržet co nejdéle čerstvý a zabránit jeho zkažení.

Pokud jste právě sklidili česnek na vaší zahrádce nebo jste si zásobu česneku koupili v obchodě, je dobré vědět, jaké podmínky skladování jsou pro česnek nejvhodnější. Vydrží vám tak čerstvý i půl roku a zachová si svou vůni, kvalitu i štiplavost. A v zimním období je zvýšená konzumace česneku obzvlášť prospěšná. V období chřipek a nachlazení ho můžeme využít jako přírodní lék, který si poradí s bakteriemi, viry a v našem organismu působí jako přírodní dezinfekce. Pomáhá také snižovat krevní tlak, krevní cukr i cholesterol.

Jak skladovat celé palice česneku

Aby česnek přečkal bez újmy opravdu dlouho, je zásadní, aby zůstal v celé neporušené palici. Ve chvíli, kdy se vám česnek rozdělí na jednotlivé stroužky, jeho trvanlivost klesne asi jen na tři týdny. Pečlivě tedy česnek roztřiďte a dejte bokem všechny palice, které se zdají narušené a stroužky z nich vypadávají. Vyřaďte také ty palice, které jsou změklé. Tento česnek zpracujte přednostně.

Neporušené tvrdé česnekové palice pak umístěte do tmavého suchého prostoru s pokojovou teplotou. Ideálně kolem 20 °C. Česnek dejte buď do síťovaných sáčků nebo proutěných košíků a ošatek, tak, aby bylo zajištěné proudění vzduchu. Pro většinu z nás se tedy jedná o tmavou spížku, kde je zajištěné větrání a nehromadí se zde vlhkost.

Jak skladovat stroužky česneku

Samostatné neloupané stroužky můžete skladovat až tři týdny v pokojové teplotě. Oloupaný česnek pak vydrží bez ztráty kytičky asi tři dny až týden v lednici. Pokud máte hodně česneku, který není vhodný k dlouhodobému uskladnění a víte, že jej nestihnete rychle spotřebovat, pak je nejlepší česnek zamrazit. Zmrazit můžete celé palice, stroužky nebo drcený česnek.

Fotografie: Freepik

Celé palice vložte do mrazícího sáčku, opatřete datem a dejte do mrazáku. Jednotlivé oloupané stroužky česneku dejte na plech vyložený pečícím papírem a dejte zmrazit. Poté je sesypte do sáčku na mražení a uložte zpět. Drcený česnek pak můžete zamrazit v tvořítkách na led nebo česnekovou pastu rozetřít na plech a dát zamrazit. Po zmrazení pak česnekový plát nakrájejte na malé kostky a ty nasypte do mrazícího sáčku.

Jak skladovat drcený česnek

Další variantou jak česnek zpracovat na delší dobu je vytvoření domácí česnekové pasty. Jednoduše v mixéru rozmixujeme oloupané stroužky česneku a přidáme k nim olej, tak aby česnek získal pastovitou konzistenci. Můžeme dochutit i solí, olej by však měl být dostatečný konzervant, takže pastu solit nemusíme. Naplňte česnekovou směs do menších sklenic a uložte do lednice. Pasta v lednici vydrží několik týdnů a při vaření pak ušetříte čas s loupáním a drcením česneku.

Zdroj: GardeningKnowHow