Kefírové placky plněné sýrem hotové za 10 minut. To těsto je tak dobré, že ho jíme i samotné

Jednoduchý recept na kefírové placky, který zabere necelou hodinu času a chuťové buňky každého strávníka potěší a uspokojí.

Zjistili jste, že nemáte v chlebníku pečivo a nechce se vám do obchodu? Netrapte se cestou do nejbližších potravin, připravte vám a vaší rodině tuto lahodnou pochoutku, kterou si zamilují děti, ale i dospělí. Jedná se o lahodné placičky z kefírového těsta. Můžete si je dopřát k masu, ale i k salátům. Jsou lahodné a jejich přípravu zvládne i začátečník. 

Připravte si tyto ingredience

  • 350 g hladké mouky
  • 250 ml kefíru
  • 150 g tvrdého sýru
  • 1 ks vejce
  • 2 PL rostlinného oleje
  • 1 ČL kypřícího prášku
  • ½ ČL soli

Postup přípravy

Připravte si větší mísu, do které vyklepnete vejce a metlou ho rozšleháte. Pokud chcete mít placky více nadýchané, oddělte žloutky od bílků a bílky vyšlehejte do husté pěny. Následně je přidáte až jako poslední surovinu, abyste bílkovou pěnu nepřemíchali. K rozšlehanému vejci přidejte kefír a osolte půlkou čajové lžičky soli. Opět řádně promíchejte. 

K vejci a kefíru přidejte 350 gramů prosáté mouky, kterou jste před prosetím obohatili o kypřící prášek. Vše dokonale promíchejte, musíte získat hladké těsto bez hrudek. Pokud byste měli v těstě moučné hrudky, výsledek by nebyl dobrý. Nyní přidejte rostlinný olej a míchejte dále. Vznikne vám hutné, ale pružné těsto, s nímž lze pracovat. Připravte si pracovní plochu.

Postup č. 2 

Pracovní stůl mírně posypte moukou a na pomoučněnou plochu vyklopte připravené těsto. Mírně jej zasypte moukou a pomocí válečku ho rozválejte na placku silnou půl centimetru. Nastrouhejte oblíbený sýr, například goudu nebo eidam. Poté sýr umístěte rovnoměrně na celý povrch připravené placky. Prsty jemně stlačte sýr do těsta, aby se nevysypal a těsto stočte do pevné rolády.

kefírové bramborové placky

Takhle vařila kefírové bramboráčky moje babička. Zapomenutý recept z 60. let

Roládu narovnejte a nakrájejte ji na jeden a půl centimetrů silná kolečka. Každý z těchto rozkrájených koleček následně pomocí válečku rozválejte na tenkou placičku. Nyní vezměte pánev a rozehřejte v ní olej. Jakmile bude olej rozpálený, vložte do něj placičky a opékejte z každé strany několik minut. Až budou placky hotové, poznáte podle krásné zlatohnědé barvy. Přejeme dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]