Takhle vařila kefírové bramboráčky moje babička. Zapomenutý recept z 60. let

kefírové bramborové placky

Spousta lidí si ještě dnes jistě vzpomene na to, jak jim babička dělávala bramborové placky. Díky tomuto receptu si je můžete vytvořit z pohodlí vašeho domova také.

Bramborové placky bývaly doménou babiček, které si s nimi daly tu práci, aby byly co nejlahodnější. Zkoušely proto všechny možné varianty, jak tyto placky vylepšit. Inspirovaly se proto mnoha recepty, dokud nebyly placky podle jejich představ. Tyto placky mohou být skvělou přílohou nebo klidně jen samotné jako chuťovka například k večeři. Díky tomuto receptu si je můžete vytvořit i vy sami a okusit výjimečnost tohoto pokrmu.

Co budete potřebovat

  • 200 ml kefíru
  • 1 čajová lžička soli
  • 0,5 čajové lžičky jedlé sody
  • 500 g brambor
  • 150 g tvrdého sýra
  • 1 čajová lžička cukru
  • 200 g mouky
  • 2 ks cibule
  • rostlinný olej na smažení

Uvařte si brambory

Základem bramborových placek jsou samozřejmě brambory. Veškeré brambory si tedy oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Vezměte si dostatečně veliký hrnec, do kterého dejte dostatek vody a tu osolte. Počkejte, až voda dostáhne varu a v tu chvíli do ní dejte brambory. Vařte ve vroucí vodě přibližně 12 minut a poté brambory slijte.

Připravte si těsto

Mezitím, co se vám vaří brambory, si můžete připravit těsto. Vezměte si proto větší misku, do které nalijte kefír. Ke kefíru přidejte jedlou sodu, sůl a promíchejte. Tuto směs nechte chviličku odstát a mezitím si nastrouhejte na struhadle sýr, který následně přidejte do misky s kefírem a vše opět promíchejte. Nakonec do této směsi přidejte mouku, vše smíchejte a vytvarujte těsto.

těsto s bramborovou směsí

Nakonec osmažte cibulku

Nakrájejte si cibule nadrobno, připravte si pánev, do které dáte trochu rostlinného oleje. Na tomto oleji osmažte nakrájenou cibulku, do které přidejte cukr. Ve chvíli, kdy cibulka změní barvu, tak pánev vypněte a směs cibulky s cukrem přidejte do brambor. Vše společně promíchejte. Z těsta si poté můžete vytvarovat placky, které později doplníte o brambory.

smažení bramborových placek

Dokončete bramborové placky

Uvařené brambory s cibulkou rozmačkejte, jako kdybyste dělali šťouchané brambory. Pomocí lžíce poté tuto směs rozetřete na těsto a spojte v jednu placku. Do pánve poté nalijte větší množství oleje, na kterém placky usmažte z obou stran dozlatova. Poté placky z pánve vyjměte a máte hotovo. Tyto placky jsou skvělé samotné, nebo jako příloha k vašemu oblíbenému jídlu, kdy vám nahradí brambory či bramborovou kaši.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*