Kefírová ouška k čaji nebo kávě: 10x lepší než kupovaná Esíčka. Jsou rychlé a zachutnají každému strávníkovi

Přemýšlíte, co upéct pro návštěvu nebo jen tak k čaji či kávě? Jestliže máte rádi křehké a sladké pečivo, jistě si pochutnáte na těchto kefírových ouškách.

Pro návštěvu, ale i pro sebe pro radost či pro milovanou rodinu, se jistě budou hodit kefírová ouška, která jsou křupavá, přesto ale uprostřed měkká. Díky použitému kefíru jsou ouška dlouhou dobu jako čerstvá. Recept je jednoduchý a velmi rychlý. Výsledek je levný, chutný a potěší každého. A náročnost? Jednoduše řečeno, celek zvládne i úplný začátečník. 

Připravte si tyto suroviny

  • 120 mililitrů kefíru – neochuceného
  • 50 mililitrů rostlinného oleje
  • 2 kusy vajec
  • 30 gramů cukru
  • kypřící prášek 1 čajová lžička
  • 270 gramů hladké mouky
  • Citronová kůra

Postup přípravy kefírových oušek

Ze všeho nejdříve si vezměte větší nebo hlubší mísu a dejte do ní dvě vejce. Použijte alespoň velikost M. Vejce velikosti S jsou velmi malá a výsledek by byl drolivý. Naopak vejce velikosti L jsou příliš velká a těsto by bylo více lepivé. Bylo by třeba přidat více mouky i oleje. Obě vejce tedy v míse pomocí metle rozmíchejte na pěnu. Přidejte špetku soli a míchejte.

Nyní přidejte 30 gramů moučkového cukru a ušlehejte klidně pomocí ručního mixéru nebo metle do hladka. Vejce by měly mírně zesvětlit a zhoustnout. Ručně, pomocí metle budete míchat alespoň deset minut. Pomocí ručního mixéru přibližně tři minuty až pět minut, podle rychlosti otáček. Jakmile budete mít ušlehané vejce, připravíme si kefír.

Poslední fáze a pečení

Doporučujeme veškeré suroviny vytáhnout alespoň půl hodiny před přípravou, aby se ohřály na pokojovou teplotu. K vejcím a cukru přilijte 120 mililitrů kefíru pokojové teploty a vše opět řádně promíchejte. Nyní si připravte citronovou kůru z jednoho citronu. Doporučujeme citron bez chemické úpravy. Jestliže takový nemůžete sehnat, namočte citron na dvacet minut do 200 mililitrů vody a 80 mililitrů octu. Po uplynulé době se zbavíte velkého množství pesticidů i jiných látek, které nejsou pro tělo příliš přínosné.

 Nastrouhejte si a promíchejte v kefíru a dalších surovinách. Nyní přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva nebo jedlou sodou. Těsto by mělo být hebké a pružné. Nemělo by být lepivé ani drolivé. Nyní si posypte moukou pracovní plochu a rozválejte těsto na plát silný přibližně 4 milimetry.

Pomocí tradiční skleničky vykrojte z celého těsta kolečka, která následně přehněte napůl a zmáčkněte špičky k sobě, aby se vytvořila ouška. Z jedné stran je namočte do cukru. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20 – 30 minut.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]