Slané chuťovky trochu jinak. Vyzkoušejte sýrové preclíky i sýrové tyčinky. Chutnají skvěle

Klasické slané chuťovky zná a jí každý. Pokud chcete novinku, je tady. Dáte si raději sýrové preclíky, nebo sýrové tyčinky? Obojí chutná naprosto skvěle. Právě ingredience v podobě sýru, který je zde navíc vás přesvědčí o tom, jak z něčeho na první pohled tak obyčejného a běžného lze udělat chuťovku, kterou budete milovat vy i každý, komu ji nabídnete. Ideální cesta, jak mít na své oslavě či jiné akci dokonalé jídlo.

Vynikající sýrové tyčinky

Začneme prvním receptem, a to na vynikající sýrové tyčinky, které vás přesvědčí o tom, že této pochoutce je třeba věnovat náležitou pozornost. vycházejí z klasického receptu, u kterého je pochopitelně navíc právě sýr, který napomáhá jejich lahodné chuti. Jaké ingredience budou potřeba?

  • 250 g mouky
  • 200 g másla
  • 200 g strouhaného sýru Ementaler nebo Eidam
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli

Postup přípravy rozhodně není jakkoliv složitý. Stačí jenom smíchat všechny ingredience do jedné hmoty, čímž vznikne požadované těsto. Jeho součástí bude i samotný sýr. Pokud by se těsto příliš lepilo, přidejte ještě trochu mouky.  Následně vezměte váleček a vyválejte ho do tenké placky, ideálně obdélníkového tvaru. Potom vezměte nůž nebo speciální řezačku a můžete začít tvořit jednotlivé tyčinky s délkou zhruba 10 cm a šířkou asi 1,5 centimetru. Postupně je přesouvejte na plech vyložený pečicím papírem. Když je plný, pomažte tyčinky rozšlehaným vejcem. V případě zájmu je můžete posypat hrubozrnnou solí nebo kmínem. Potom sýrové tyčinky zamíří do trouby rozehřáté na 190 stupňů. Zde se pečou po dobu 10 – 15 minut. Následně vyndejte, nechte vystydnout a ochutnejte. Jsou skvělé, že ano?

Famózní sýrové preclíky

Jdeme na druhý recept, kterým jsou sýrové preclíky, které také vycházejí ze základního receptu a jsou doplněny o jednu ingredienci navíc. A tou je právě sýr. Aby se vám povedly, je třeba dát dohromady požadované ingredience. Ty jsou stejné, jako v případě tyčinek. Opět je to mouka, máslo, strouhaný sýr, vejce a také sůl.

Postup se u preclíků lehce liší, jelikož do těsta nevmícháváte sýr, který se používá až na samotný konec. Když je těsto hotové, je třeba si z něho vždy kousek odtrhnout, v dlaních vytvořte požadovanou oválnou nudli, ze které následně vyrobíte preclík, který položíte na plech pokrytý pečicím papírem. Když je plný, tak i zde pomažete rozšlehaným vejcem. A až v tuto chvíli přichází na řadu strouhaný sýr, kterým jednotlivé preclíky lehce posypete. Potom je vložte do trouby opět na 190 stupňů po dobu 10 – 15 minut. Po vyjmutí se můžete těšit z toho, že vaše sýrové preclíky budou nejenom skvěle vypadat, ale budou také velmi dobře chutnat.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]